Вегетаріанські страви

Збалансоване харчування під час вагітності

Збалансоване харчування під час вагітності

Важливість збалансованого харчування для людського організму складно переоцінити, коли ж йдеться про вагітність – це стає особливо важливим, адже тепер рівень відповідальності зовсім інший – нове життя повністю від Вас залежна.

Що ж таке правильне збалансоване харчування і як його правильно побудувати при вагітності? Дуже багато дівчат і жінки з настанням вагітності міняють своє відношення до вживання їжі – якщо раніше за вагою строго стежили, намагалося їсти більше так званої здорової їжі, то з настанням вагітності чомусь вважається що все можна, особливо якщо хочеться(і звичайно починає хочеться, адже раніше цього всього було как-бы не можна). Звичайно якщо чогось хочеться вагітній – те тут вже нічого не поробиш, але зазвичай досить зовсім маленькій порції цього чогось і бажання пройде, у такому разі це не завадить збалансованому харчуванню. Інакше – ви як мінімум можете зіткнутися з надбавкою у вазі, яка все одно після вагітності з жахом прийдется повертати до норми. А що ще гірше – можуть виникнути наслідки для здоров’я, як токсикоз, випадання волосся, ламкість нігтів(але це ще нічого), анемія(повірте, не коштує це перевіряти на собі), і зрештою паталогии в розвитку малюка – а це найстрашніше. Цього нам не потрібно. По цьому давайте займемося настроєнням правильного харчування з перших тижнів вагітності(а краще і до планованої вагітності, особливо якщо раніше воно було не налагоджене) і наслідувати його до кінця – потім собі ж скажете спасибі.

Для збалансованого харчування треба дві речі: перша – забезпечити надходження усіх необхідних вітамінів і мікроелементів в організм для правильного харчування дитини – його розвитку і зростання; друга – все-таки обмежити кількість непотрібних калорій і вуглеводів(адже частенько рівень рухливості при вагітності знижується, і не дивлячись на те, що дитина “забирає” собі частину споживаних калорій, їх все одно багато і починають рости попа-стегна і інші частини тіла окрім животика).

Ось проста структура, яка допоможе відбудувати свій тижневий раціон :

  • кожен ранок розпочинати із склянки свежевыжатого соку – буряк, яблуко, морква(обов’язково з жирами – рослинними або тваринами) – вітаміни, мікроелементи; швидко засвоюється – допомагає ослабити токсикоз при його наявності;
  • мін 1 раз на тиждень їсти гречку – вступ заліза в кров, попередження анемії
  • мін 2 рази в тиждень їсти сою/бобові(це і сир тофу, і соєве м’ясо і сочевиця, нут, маш – вибір дуже великий і нудним живлення не буде за бажання) – це наш будівельний білок
  • щодня з’їдати жменю горіхів(10-20 ядерц) – різних, чергувати – волоський, мигдаль, фундук – вітаміни і мікроелементи(А, Е, В6, залізо, і так далі)
  • тягу до солодкого по можливості замінювати споживанням сухофруктів – курага, чорнослив, родзинки, інжир і медом – залізо і вітаміни
  • щодня вживати в якій те мірі молочні продукти – молоко(зваріть какао), сир(зробіть коктейль або салат із зеленню), сир адигейський – бутерброди, сендвічі, жаренный, варенный, варіантів дуже багато – кальцій, В12, білок
  • водорості – ламінарія(морська капуста), норі, вакаме – джерело мікроелементів, хоч би 1 раз на тиждень по трохи
  • дуже бажано – проростки пшениці(ячменю, вівса, іржі, маша, гречки) – щодня по трохи, мікроелементи + вітаміни
  • щодня заварюйте плоди шипшини і випивайте 1-2 склянки впродовж дня – залізо, вітамін С, допомагає працювати брунькам
  • якщо дуже хочеться шоколаду – то тільки чорний і трохи, з високим вмістом какао-бобів, а краще домашній(джерело заліза)
  • впродовж дня – якомога більше свіжих фруктів, овочів, зелені, ягід, проростків – вітаміни, мінерали, клітковина
  • хліб заміните на висівковій, житній, цельнозерный або зовсім хдлебцами
  • мультивитамииный комлекс – звичайний або для беременнх – щодня. Краще саме мультивітаміни, а не який те окремий вітамін – оскільки багато мікроелементів і вітаміни засвоюються тільки за наявності інших мікроелементів/вітамінів і в певній кількості. У хороших мультивітамінах ці пропорції враховані.

Звичайно припаде і краще пожертвувати такими продуктами(оскільки вони окрім набирання ваги нічого хорошого не принесуть) :

  • білий хліб, батон, багет, булки – для фігури в принципі шкідливо, а під час вагітності нічого не поміняється;
  • солодке – печиво, цукерки, вафельки – дуже хотітиметься, але якщо привчити себе до меду і сухофруктів за два тижні відпустить(зрідка звичайно можна, але краще чим рідше);
  • борошняне – макарони, локшина, піца – зрозуміло що це одні суцільні вуглеводи, яких вам і так досить при правильному харчуванні(см вищий). У їх додатковій кількості нужди немає – буде рости вага, та і годі;
  • жаренное – мінімізуйте, при такій термо-обработке найвища температура, а при ній дуже багато вітамінів і мінерали просто знищуються, і ви їсте калорійну біомасу без корисних речовин. Краще варити, піч, готувати на пару і їсти сире!

Їсти краще маленькими порціями але часто – організм і сам так почне просити. Адже дитинча росте усередині і давить на усі органи, у тому числі підводить шлунок. По цьому шлунок вже не може так сильно розтягуватися щоб вмістити велику кількість їжі, а ще йому набагато сложне переварити все в нього покладене – тому що слабшає його тонус. Надалі при останньому триместрі це може стати причиною постійних печій – по цьому переїдати ще менш рекомендований.

Можливо застосувати усі ці поради не просто(особливо відмовитися від чогось), але зробіть це якщо не для себе – те для Вашого малюка. Адже якщо ви будете здорові і у формі – і пологи пройдуть легше, і молоко буде в достатній кількості і хорошим, і дитинча народиться здоровим!

Про автора

admin

Залиши коментарій