Вегетаріанські страви

Залізо, рівень гемоглобіну і анемія; зміст продуктах харчування

Залізо, рівень гемоглобіну і анемія

Залізо дуже важливий мікроелемент для людського організму. А його істотний недолік дуже швидко позначається на самопочутті – так звана залізодефіцитна анемія.

Одна з найважливіших функцій заліза – ця участь у формуванні гемоглобіну крові, який у свою чергу розносить кисень по усьому організму живлячи клітини. Норма по рівню гемоглобіну для жінок 120-140, для чоловіків 130-150. Якщо ж рівень гемоглобіну опускається нижче 100 – це стає відчутним по самопочуттю і починається анемія.

Анемія – клітинне кисневе голодування, може розвинутися в серйозну хворобу з невеликого погіршення здоров’я, якщо вчасно не попередити недолік заліза в крові(а, відповідно, і низький рівень гемоглобіну). Симптоми – загальна слабкість, сонливість, блідість, легка стомлюваність, ламкість нігтів і волосся, з подальшим щедрим випаданням останніх. Особливо анемія небезпечна при вагітності – адже жіночий організм повинен забезпечити живлення організму, що розвивається.

Але окрім гемоглобіну необхідно оцінювати ще і кольоровий показник крові, який розраховується по формулі : гемоглобін помножений на 3, ділений на 100 і ділений на рівень еритроцитів. Норма цього індексу 0,85-1,05. Рівень гемоглобіну може бути знижений, але при нормі по кольоровому індексу немає ніякої небезпеки для організму.

Нижче приведені норми по споживанню заліза рекомендовані американським мінохоронздоров’я. Для вегетаріанців норма заліза збільшена в 1,8 разу у зв’язку з тим, що залізо рослинного походження тривалентний і гірше засвоюється організмом(близько 20%), тоді як тваринна їжа в основному містить двовалентне залізо(60% засвоюваність).

Рекомендовані норми споживання заліза, мг в добу

Пол

Звичайне живлення

Вегетаріанське живлення

Для жінок норма споживання заліза набагато вище чим для чоловіків, оскільки і витрата його щомісячно вище. І жінці-вегетаріанці украй складно споживатиме таку кількість заліза, оскільки це просто не завжди реально з точки зору його змісту в продуктах – але це і не обов’язково, як показують спостереження ці норми завищені.

Які ж продукти містять залізо і в якій кількості, з чим краще засвоюється залізо і що йому заважає проникати в клітини організму. Залізо засвоюється тільки з вітаміном С, по цьому важливо споживати їх разом. І навпроти, абсолютно не засвоюється з кальцієм(Ca) – по цьому краще розділяти продукти багаті першим і другим мікроелементом. Так само засвоєнню заліза заважають чай і кава(кофеїн і таніни).

Таблиця змісту заліза в продуктах харчування

Тип продукту

Продукт

Залізо(мг на 100 г)

Продукт

Залізо(мг на 100 г)

А ось таблиця засвоюваного заліза в продуктах – топ 20 продуктів:

Продукт

Засвоюване залізо, мг на 100 г

Враховуючи, що печінка і яйця невегетарианцы їдять далеко не щодня(а деякі взагалі не люблять і не вживають) – переконання про те, що железодефицит зустрічається тільки і переважно у вегетаріанців просто міф.

Підпишіться на e – mail розсилку

Читайте також

Матеріали партнерів

Коментарі і відгуки(17)

Життя отже коротка, ви витрачаєте час на те, що не знаєте як лікувати анемію, ще і дозволяєте собі погано виглядати, так не можна дівчатка, потрібно пити сидерал, відмінний засіб від амении і від низького гамаглабина, спробуйте, потім мені спасибі скажіть

кожен вибирає сам ковтати хімію у вигляді ліків, або просто живитися збалансовано(хоч останнє і вимагає бОльших зусиль)

Я вважаю що зараз 21 століття на дворі. Потрібно уміти правильно поєднувати сучасні тенденції і народні засоби. Спробуйте попити сидерал і поїсти печінку, наприклад. Особисто я так і лікувалася.

По моєму з рекомендацією поїсти печінці Ви потрапили совмем не на той ресурс.

Олександра

Ось ось. Мені теж здається, що таким чином поступати і потрібно. Я поєднувала Сидерал і гранатовий сік. Дуже допомогло. Гемоглобін був 76. Навіть непритомніла. А зараз все відмінно.

Мені допоміг сидерал, нешкідливий БАД. І дуже дієвий, знайшла в довколишній аптеці. Купуйте і пробуйте, думаю він повинен обов’язково допомогти.

Гм. Помоему кому те платять за рекламу сидерала. Ще один подібний пост – і усі сполучення з цим словом з цього поста будуть видалені

Скажіть пож. що таке зелена гречка, де брати какао-порошок(підозрюю мову не про несквик) і який підійде горох, заморожений / сушений ? І скільки потрібно пити какао щоб виправити гемоглобін(у мене 66) і не розтовстіти? Спасибі!

відповідаю по порядку: зелена гречка – це несмажена гречка, вона володіє або ясно-зеленим або майже білим кольором. її добре пророщувати перед вживанням і прямий ось так в сирому вигляді або в салат додавати, або з медом заважати. ну або просто не пророщує змолоти і перемішати з медом. какао-порошок – продається, завітай у будь-якому супермаркеті. просто какао. без додавання цукру і інших компонентів. але він продається пережарений. я б рекомендувала використати сирою – але я його знайшла тільки в США – замовляла звідти. Горох є зважаючи на звичайний – краще свіжий, в нім зміст вище заліза. можна заморожений(до речі його можна просто розморожувати і без додаткової обробки класти в такі блюда як вінегрет або вегетаріанський олів’є). а ось какао я Вам не рекомендую захоплюватися – окрім того, що воно багате залізом в нім ще дуже багато ендорфінів(збудників), також Вашій печінці буде не так просто впорається з його великими кількостями. З Вашим рівнем гемоглобіну, можливо, без вітамінних добавок не обійтися, по цьому краще звернеться до лікаря за порадою. але знову таки живлення теж треба сбалансировать- сухофрукти, буряк теж допомагають його підняти

Все-таки вегетаріанство, мабуть, для спочатку здорових людей. Я, наприклад, зі своїм пієлонефритом можу забути про усі бобові і какао. Ось і доводиться 4 місяці в році ковтати пігулки, які ще невідомо з чого зроблені. Тому що неможливо з’їдати вагон гречки щодня. До речі, до вегетаріанства проблем з гемоглобіном не було ніколи, хоч я і їла продукти з живих істот досить рідко. Так що міф не завжди міф, іноді це реальність.

Аліса, спасибі, що приділили нам час і за Ваш коментар. Якщо чесно уперше почула про таке захворювання як пієлонефрит. Але вже почитала інформацію про нього в інтернеті. Якщо чесно не знаю чому Ви обмежуєте себе у бобових, судячи з інформації з інтернету в цьому є необхідність тільки при загостреннях, і те якщо бобові викликають здуття. Але, мабуть, у Вас є на це причини. Якщо чесно, особисто моя думка, що вегетаріанство навпаки здатне допомогти позбавитися від багатьох хвороб. При тому ж пієлонефриті рекомендує тваринний білок отримувати з молочних продуктів(якщо вірити інтернету, звичайно), а не з м’яса, оскільки м’ясні продукти набагато складніше засвоювати. Також якраз пієлонефрит може викликати розвиток анемії(недолік гемоглобіну), тобто причина низького гемоглобіну може бути і не у вегетаріанстві. Я як вегетаріанка, звичайно ж відстоюватиму те, що воно нічого поганого не здатне зробити для організму людини, і навіть навпаки, по цьому не осудіть 🙂

Запам’ятовуйте: Залізо може засвоюватися тільки в двовалентному стані Fe II. Як на зло, найчастіше воно зустрічається в тривалентному виді Fe III. Змінити валентність заліза може вітамін С(аскорбінова кислота).
У рослинних продукту харчування є вмиамин З, а в тваринах прдуктах немає вітаміну С, тому мінерал що містяться в продуктах рослинного походження засвоюється організмом на 80 %, а тварини(м’ясо, молоко) – на 20-40 %. Така закономірність пов’язана з тим, що м’ясо і молоко містить незначну кількість вітаміну.
Кров:
Кров отримує своє здоров’я від таких якостей характеру як радісність, оптимізм, цілеспрямованість в характері.
1. Радісність в характері викликає нормалізацію выроботки кількості еритроцитів. Печаль, туга знижує выроботу і кількість еритроцитів в крові. Перезбудження надмірно підвищує выроботку і кількість еритроцитів в крові.
2. Оптимістично налагоджена людина має здоровий, нормальний склад крові. Якщо людина песимістична, пасивна, то у нього із-за всіляких порушень у складі крові можуть з’явитися нарушенния у функціях червоної крові. Оптимізм в пристрасті або черезмерное збудження в думках, емоціях або метушливість у вчинках також приводять до ненормальної активності клітин крові.
3. Цілеспрямованість дає велику працездатність клітинам червоної крові. Безцільність, лінь послабляє функціональну активність крові. Пристрасні бажання також послабляють здатність до нормальної функції клітини крові.
Кровотворна функція має зв’язок з різними проявами оптимізму людини. Сила радості сприяє виробленню еритроцитів.

Володимир, питання заліза дуже для мене цікаве, тому якщо це кінцево можливо, не могули б Ви надати посилання на першоджерело, яке б підтвердило, а краще більше розгорнуто розповів про інформацію в першому абзаці Вашого коментаря. Річ у тому, що ту інформацію, яку я раніше зустрічала і вивчала на рахунок заліза повністю різниться з приведеними Вами вище фактами. Наприклад, в тваринних продуктах(м’ясі) залізо вже в двовалентній формі – оскільки його переробив організм тварини з 3-валентної. Вітамін С ніяк не може перетворити 3-валентне залізо на 2-валентне. Вітамін С лише помагает абсорбации 3-валентного заліза в шлунку людини. І за наявності вітаміну С ця абсорбация происхродит на рівні максимум 20%, а при його відсутності або за наявності фосфатів і фитатов, які посилюють всмоктуваність заліза. Також як говорять багато джерел на всмоктуваність заліза організмом впливає рівень білку. Чим він вищий – тим всмоктуваність заліза вища. Ось і виходить, що з рослинною їжею залізо все-таки засвоюється трохи гірше.

Про автора

admin

Залиши коментарій