Вегетаріанські страви

Вегетаріанство і здоров’я – хто здоровіший?

Вегетаріанство і здоров’я

Багато вегетаріанців вже втомилися від того, що усі навкруги охають про те, які ж вони бідненькі і блідуваті, і що їм адже стільки все бракує. Насправді існує маса літератури і досліджень, які досвідченим шляхом доводить, що :

  • середня тривалість життя вегетаріанця більша
  • захворювань серцево-судинної системи серед вегетаріанців менше
  • організм вегетаріанця в 3-8 разів активніше протистоїть клітинам раку, відповідно ракових захворювань серед вегетаріанців значно менше
  • організм вегетаріанця витриваліший до навантажень
  • та і просто зовні вегетаріанці виглядають що набагато молодше за своїх однолітків вживають м’ясо
  • цей список можна продовжувати і далі

Але ці факти по колишньому є таємницею за семи замками для більшості людей. А багато, почувши їх починають сперечатися і доводити протилежне.

Природно усі ці результати досліджень великою популярністю і розголосом не користуються – адже їм протистоїть величезна багатомільярдна м’ясна промисловість. Навіть Американський інститут здоров’я говорить про те, що не може рекомендувати населенню споживати менше м’яса, оскільки це може економічно пошкодити м’ясній індустрії країни. Зате медики активно намагаються придумати як споживання м’яса зробити безпечнішим для людського організму – шляхом всіляких пігулок і добавок. Чи це не маразм?

А ще навколо цих заяв завжди розгораються затяті спори. Розпочинається зазвичай з того, що людина не травоїдне. Хоча по фактах:

  • серед зубів різців гострих у людини немає(якщо людина здатна наздогнати і загрызть своїми зубами звіра – не питання, нехай така людина їсть м’ясо до своєї радості)
  • кишечник людини занадто довгий як для хижака, а відповідно і переварювання м’яса – воно просто гниє у вас в організмі розкладаючись і отруюючи його ще більше
  • у хижаків практично немає слиновиділення, а у травоядных і людини воно в наявності і так далі

Далі йде полеміка про те, що вегетаріанцям бракує амінокислот і інших важливих вітамінів. Наприклад, норми по споживанню білку за останні 20 років були понижені втричі – до 35-40 гр в добу – навіть вегетаріанець здатний їх отримати з молочними продуктами(якщо вживає) або з бобовими, а безліч вегетаріанських рецептів їх приготування зроблять їда ще і приємним. Необхідні незамінні амінокислоти виявлені у багатьох рослинних продуктах за останню декаду – тобто вони знаходяться не лише в м’ясі. Багато вітамінів синтезуються організмом, та і в принципі є вітамінні добавки – якщо мова заходить про В12, який є тільки в тваринних продуктах(цікаво, а звідки тваринні його отримали – чи не з трави якої їх годували?).

І на закінчення прибічниками м’ясної дієти заперечується той простий факт що м’ясо містить трупну отруту і інші канцерогени, які по своїй шкоді для організму не можуть порівнятися навіть з палінням і проживанням в несприятливих екологічних районах.

У будь-якому разі – вегетаріанство або ні, це вибір кожного, і як добре що цей вибір у нас є!

Про автора

admin

Залиши коментарій