Вегетаріанські страви

Що таке асафетида – застосування, корисні властивості, Вегетаріанські страви

Що таке асафетида – застосування, корисні і шкідливі властивості

Далеко не усім відомі прянощі під назвою асафетида. А багато хто помиляється, називаючи її підсилювачем смаку схожий глюканата натрію. Так що ж таке Асафетида і які її корисні і шкідливі властивості?
Асафетида(на фото) – це молочко з коренів однойменної рослини, в народі також іменованого ферула смердюча. Коли молочко контактує з повітрям воно перетворюється на смолу-латекс. Потім цю смолу перетирають з рисовим або пшеничним борошном, так і виходить спеція, що іменується асафетидою.

Використання асафетиди

У азіатській кухні цю спецію часто використовують щоб замінити лук і часник, вона є просто знахідкою для тих, хто з якихось причин не їсть цих гострих овочів. Насправді, з точки зору аюрведи, лук і часник є продуктами, що відносяться до нижчої гуне тамаса – неуцтва, відповідно, їх вживати не рекомендують.

Корисні і шкідливі властивості

Асафетида абсолютно натуральна, в ній немає ніяких додаткових “хімічних” елементів. Вона навіть має корисні властивості: зменшує метеоризм, а переварювання їжі відбувається легше.
До “шкідливих” властивості асафетиди можна віднести, мабуть, лише її їдкий запах. Якщо баночка з цією спецією буде відкрита, уся кімната за дуже короткий час “просмердиться” її їдким запахом, і потрібно буде дуже довго провітрювати приміщення, щоб від цього запаху повністю позбавитися. Мабуть, тому асафетиду в народі і називають поганим духом або чортовим калом.

Асафетида – замінник часнику

Не дивлячись на свою вонючесть, асафетида просто незамінна у багатьох рецептах вегетаріанської кухні і її варто застосовувати, щоб різноманітити смак улюблених блюд. Її можна додавати і в супи, і при приготуванні овочів, в хумус і соус песто замість часнику, який передбачається там по оригінальному рецепту і так далі

Тому, готуйте із задоволенням і смачного!

Про автора

admin

Залиши коментарій