Вегетаріанські страви

Рівень гемоглобіну при вагітності і анемія

Рівень гемоглобіну при вагітності і анемія

Тут ми вже говорили про те, що дефіцит заліза у організмі людини веде до пониження рівня гемоглобіну. Зниження останнього, при виконанні основної функції – доставки кисню до клітин, веде до хвороби – анемії (чи кисневому голодуванню клітини).

Особливе зниження гемоглобіну і анемія небезпечні при вагітності – адже жінці в цей час необхідно споживати значно більше заліза, що не завжди трапляється.

Якщо Вам здається, що анемія це міф і цього ніколи не станеться з Вами – Ви помиляєтеся, варто гемоглобіну опуститься нижче 100 пунктів і Ви відразу ж можете відчуєте це на самопочутті, якщо знатимете чого чекати.

Основні симптоми анемії – різка стомлюваність, блідість, можливі запаморочення, дуже швидка поява перепочинку(досить одного сходового прольоту в пів-поверху). Це тільки перші симптоми. Дуже багато хто плутає це із зовнішніми чинниками впливу – зміни погоди, як наслідок підвищення/падіння тиску, і можуть дуже довго не звертати увагу на подібні дзвіночки, що може спровокувати розвиток захворювання і його згубний вплив на зростаючого малюка. До речі, дитина усередині Вас теж починає реагувати на брак кисню – тільки проявляється це по іншому. Він починає активніше рухатися, сподіваючись своїм рухом змусити бігти кров швидша, а відповідно поповнити недостачу так необхідного йому кисню.

Що ж робити, щоб не допустити анемії?

Перше – це забезпечити із самого початку живлення достатнє надходження заліза. Воно відкладатиметься в спеціальні депо(у печінці) і потім, на останньому триместрі, коли воно буде особливо потрібне – оскільки і потреби зростаючої дитини ростуть, вивільнятиметься і підтримуватиме гемоглобін.

Як живитися:

  • регулярного споживати продуктів багатих залізом(гречка, буряк, натуральні яблука – які швидко чорніють при розрізі, це і є окислення заліза, шипшина, волоський горіх, сухофрукти – детальніше дивитеся таблицю змісту заліза тут)
  • виключити по максимуму продукти що заважають засвоєнню заліза – кава і чай; і навпаки включити ті, що допомагають – вітамін С і білок(квасоля, соя, адигейський сир – але кальцій із залізом краще приймати в різні прийоми)
  • якщо рівень заліза в нормі, то в спеціальних препаратів пити не варто – адже залізо з ліків гірше засвоюється, і що б там не говорили, це все одно хімія, але ось що можна зробити – це забезпечити додатковий приплив заліза спеціальним рецептом.

Рецепт для підвищення заліза і гемоглобіну :

  • 1 ст кураги
  • 1 ст родзинок(синього)
  • 1 ст чорносливу
  • 1 ст волоських горіхів
  • 1 ст сирої гречки(зеленою або білою – тобто не просмаженою)
  • 0,5-1 ст меду рідкого

Сухофрукти добре промити, обсушити і подрібнити на м’ясорубці. Горіхи і гречку – змолоти на кофемолці. Усе це змішати, додати мед і ще раз добре перемішати. Все скласти в скляну банку і поставити в холодильник. У день з’їдати по столовій ложці цієї суміші(можна з гіркою). Насправді вона не лише корисна, але і смачна, і нею легко можна замінити тягу з’їсти черговий шматок шоколадки або пироженка.

Друге – це Ваша активність. Чим більше ви рухаєтеся знаходячись на свіжому повітрі, тим вище Ваш рівень гемоглобіну. Таким чином потрібно гуляти, гуляти і ще раз гуляти. Мінімум – 1 година в день досить активним кроком(а не прогулочно-развалочным).

Про автора

admin

Залиши коментарій