Вегетаріанські страви

Рецепт: Здобне дріжджове тісто без яєць, Вегетаріанські страви

Просте здобне дріжджове тісто без яєць

Цей незрівнянний простий рецепт здобного дріжджового тіста без яєць припаде до смаку усім. І хазяйкам, які збираються приготувати здобні булочки або піроги, – адже це тісто робиться украй просто, з мінімальним кількість расстоек, а працювати з ним одно задоволення. А особливо тим, хто насолоджуватиметься результатами смачної домашньої випічки із здобного тіста – адже вона виходить ніжною і м’якою, просто тане у роті. Це дивовижний рецепт здобного тіста, спробуйте і переконайтеся самі!

Інгредієнти

  • Сухі натуральні дріжджі – 3 чайних ложки
  • Молоко – 500 мл
  • Борошно – 5 склянок по 250 мл
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Сіль – 2 чайних ложки
  • Ваніль – екстракт або ванілін
  • Вершкове масло – 125 гр

Як приготувати домашнє здобне дріжджове тісто без яєць – покроковий рецепт з фото

  1. Нагрівати 500 мл молока до 40 градусів – так, щоб воно було теплим, але палець якщо потримати не обпалювало.
  2. Відміряти дріжджі в невелику миску/піалу і залити їх теплим молоком. Завадити до розчинення. Ми використовуємо натуральні сухі дріжджі. Якщо ви використовуєте сухі швидкі дріжджі(часто продаються в супермаркеті) кількість дріжджів має бути менша, читайте упаковку і рекомендації виробника. Єдине – пам’ятаєте, що здобне тісто робиться на молоці, а в молоці дріжджі ростуть гірше, ніж у воді, тому кількість дріжджів варто трохи збільшити.
  3. У невеликій каструльці розтопити 125 гр вершкового масла.
  4. У іншій великій мисці/каструлі відміряти інгредієнти, що залишилися, – 5 склянок борошна, 0,5 склянки цукру, сіль і ваніль. Перемішати усі сухі інгредієнти.
  5. Влити до сухих інгредієнтів молоко з дріжджами, і добре перемішати тісто(див. фото нижче).
  6. Відразу ж влити розтоплене вершкове масло і продовжувати вимішувати тісто за допомогою ложки.
  7. Як тільки в тісто додасться вершкове масло, воно не буде липким, а буде как-бы жирноватым.
  8. Вимішуйте тісто ложкою або руками, поки воно знову не стане липким(близько 2-3 хвилин).
  9. Далі продовжуйте вимішувати тісто рукою в мисці на протязі ще близько 10-ти хвилин, щоб борошно почало віддавати клейковину, тоді тісто стане еластичнішим і приємнішим.
  10. Посипте робочу поверхню 2-мя столовими ложками борошна. Перекладіть на неї ваше здобне тісто з миски і вимісіть його доки воно не забере усе борошно.
  11. До цього моменту тісто вже не має бути клейким. Але при цьому воно буде дуже м’яким, і якщо з нього сформувати кулю, воно довго не триматиме свою форму. Тепер тісто готове.
  12. Велику миску або каструлю змастіть оливковим або будь-якою іншою рослинною олією(усієї олії потрібно не більше 0,5 столової ложки).
  13. Перекладіть в змащену миску тісто для расстойки. Миска має бути дійсно великою, адже тісто в ній підходитиме. Закрийте миску згори плівкою або пакетом і залиште при кімнатній температурі на дві години, щоб тісто збільшилося мінімум удвічі.
  14. Якщо у вас удома прохолодно, і температура не перевищує 20-21 градуса, для того, щоб здобне тісто швидше підійшло йому краще знайти місце потепліше. Наприклад, біля батареї, або можна включити духовку на самий мінімум і поставити тісто на відкриту її стулку.
  15. Здобне тісто піднімається трохи довше за часом, чим звичайне тісто на воді, тому необхідно мінімум дві години для його підняття. Плюс для цього тіста ми не робили опару, що збільшує час першої і єдиної расстойки.
  16. Як тільки здобне тісто для майбутніх булочок підійшло мінімум в два рази не відкриваючи його і не тривоживши тісто перемістите його в холодильник в мисці, в якій воно підходило.
  17. Дайте тесту постояти в холодильнику мінімум 4 години, а краще залишити його на ніч.
  18. Ваше здобне тісто фактично готове. Таке тісто можна використати для випічки булочок, пирогів, рулетів впродовж 4-ої доби після готовності. На фото здобне тісто після 6 годин в холодильнику – в тісті багато дрібних пупырышек, що говорить про його якість.
  19. Для того, щоб приготувати виріб візьміть тісто з холодильника і відразу ж сформуйте потрібний виріб. Не давайте тесту нагрітися, саме холодне тісто легко формується, у тому числі і розкочується качалкою до досить тонкого стан. У теплому вигляді тісто стане занадто м’яким для роботи з ним.
  20. Сформований виріб залиште для расстойки при кімнатній температурі(чи в місці потепліше) на 2 години, або доки виріб не збільшиться мінімум удвічі. Наприклад, з такого простого здобного тіста можна приготувати незрівнянні булочки-кіски з корицею і горіхами.
  21. Потім виріб можна випікати. Для цього необхідно заздалегідь прогріти духовку до 160-180 градусів і випікати впродовж 30-50 хвилин, залежно від виробу.

Тепер ви знаєте як приготувати дійсно просте здобне дріжджове тісто. Це тісто не вимагає ні підготовки опари, ні додаткового обминання при приготуванні. Всього лише потрібно замісити тісто і дати йому підійти, перемістити в холодильник і через 4 години можна пекти просто дивовижні здобні пиріжки, булочки і піроги!

Про автора

admin

Залиши коментарій