Вегетаріанські страви

Рецепт: Як зварити розсипчастий рис, 3 способи, Вегетаріанські страви

Як зварити розсипчастий рис – 3 прості способи

Як зварити розсипчастий рис – для когось це простіше простого, а у деяких все ж не виходить. Щоб приготувати рис розсипчастим всього лише потрібно знати правила і секрети. Перша умова для розсипчастого рису – це правильна пропорція рису і води. Кількість води залежить від сорту рису, простіше розсипчастим приготувати длиннозернистые сорти рису.

Зміст

Пропорції води залежно від сорту рису

  • Басмати – 2-2,5 ст. води(залежно від якості і виробника)
  • Жасмин – 1,5 ст. води
  • Длиннозернистый – 1,5 – 2 ст. води(залежно від якості і виробника)

Якщо трохи переборщити з водою, то рис перетвориться на кашу. Якщо ж води трохи не вистачило є два варіанти: рис залишити під закритою кришкою і він дійде, або долити декілька столових ложок окропу і продовжити варити мал. Тобто менша кількість води виправно для того, щоб у результаті отримати смачний розсипчастий мал.
Є ще три секрети для приготування розсипчастого рису – це сіль, олія і окріп. Рис не можна заливати для варіння холодною водою, тільки окропом! Детальніше про все детально написано в трьох способах приготування розсипчастого рису.

Інгредієнти

  • рис – 1 склянка
  • вода – від 1,5 до 2,5 склянки(залежно від сорту рису)
  • сіль – 0,5 ч ложки
  • рослинна олія – 2 ст. ложки

Як приготувати ідеальний розсипчастий рис – 3 прості способи покроково

Перший спосіб готування рису – сире обжарювання

Цей спосіб приготування розсипчастого рису досить універсальний, він підходить для будь-якого сорту рису, і з ним практичний не буває проколів. Навіть найпростіший краснодарський рис можна приготувати у такий спосіб і він вийде досить розсипчастим.

  1. Поставте закипати необхідна кількість води в електро або в звичайному чайнику.
  2. Рис добре промийте в окремому посуді, відкиньте на друшляк/сито і дайте трохи підсохнути.
  3. Каструлю, в якій буде вариться рис, протріть досуха і налийте 2 ст. ложки олії(можна замінити на олію гхі – рецепт тут).
  4. Поставте каструлю на вогонь, додайте рис і обсмажуйте постійно помішуючи впродовж декількох хвилин.
  5. Обсмажувати рис необхідно до зміни кольору рисинок з напівпрозорого до щільно-білого(5-10 хвилин).
  6. Залити рис підготовленим окропом у необхідній кількості. Акуратно, спочатку рис шипітиме із-за перепаду температури розжареної олії і води.
  7. Посоліть і добре завадьте мал.
  8. Накрийте кришкою і варіть на повільному вогні доки рис не вбере усю вологу.
  9. Заважати рис в процесі варіння можна(але зовсім не обов’язково) 1-2 рази, краще не перестаратися.

Другий спосіб приготування рису – замочування і хороше промивання

Цей спосіб приготування розсипчастого рису підходить не для усіх сортів рису. У такий спосіб можна приготувати круглий рис, пропарений рис парбоилд або рис басмати. Але такий спосіб абсолютно не підходить для приготування риса-жасмин – він перетвориться на кашу.

  1. Замочіть рис на 30 хвилин в холодній воді.
  2. Добре промийте рис під проточною холодною водою до прозорої води – таким чином з рису виходить непотрібна клейковина і крохмалисті речовини, які надалі можуть привести рис в стані склеєної каші.
  3. Залити рис необхідною кількістю окропу. Окріп має бути приготований заздалегідь. Ні в якому разі не заливати рис холодною водою.
  4. Додати олію і сіль. Вони допомагають рису зваритися і залишатися розсипчастими.
  5. Варити на невеликому вогні при закритій кришці, зрідка помішуючи з потреби доки не вбереться уся вода.

Третій спосіб ідеального рису – велика кількість води

Таким чином можна приготувати ідеальний рис басмати. Такої міри розсипчастості рису нереально добитися будь-яким іншим способом варіння. Саме при цьому способі варіння рису виходить розсипчастий рис, який і після того як охолоне залишається абсолютно розсипчастим, – рисинка до рисинки!

  1. Поставте закипати в каструлі, в якій варитиметься рис 2 літри окропу. Окремо поставте закипати повний чайник з водою.
  2. Тим часом добре промийте під проточною холодною водою рис басмати.
  3. Як тільки вода в каструлі закипить додайте в неї сіль і всипте промитий рис(1 склянка).
  4. Варіть рис практично до готовності. Сенс в тому, щоб рис варився в набагато більшому об’ємі води, чим він може ввібрати. (пробуйте постійно рисинку на готовність, щоб не переварити).
  5. Як тільки рис майже готовий – відкиньте його на сито або друшляк, щоб уся зайва вода, в якій він варився пішла.
  6. Відразу ж рясно полийте рис згори заздалегідь заготовленим окропом з чайника промиваючи його. Дайте воді добре стекти впродовж 5-ти хвилин.
  7. Пересипте рис в каструлю і додайте рослинну олію за смаком. Також можна розтопити вершкове масло і додати до рису.
  8. Перемішайте рис і накрийте кришкою до подання. Ідеальний розсипчастий рис – просто немає слів!

Якщо ж ви плануєте далі, наприклад, рис обсмажувати, або протушкувати з овочами – краще щоб він був напівготовим. У кулінарії для цього часто використовується термін “альденте”. Тобто при розкушуванні зернятка колір має бути однорідним, не повинно бути біліших кругів в центрі. Але при цьому сам рис на смак ще здається сирим. Тоді у вас вийде розсипчастий рис з овочами як в китайській або японській кухнях.

Про автора

admin

Залиши коментарій