Вегетаріанські страви

Рецепт: Український пісний червоний борщ, Вегетаріанські страви

Український червоний борщ з квасолею і буряком

Борщ – це національний український овочевий червоний суп з буряком. Хоча його і виділяють в окрему категорію – борщі, він схожий на італійський суп Минестроне : такий же наваристий і ароматний. Тому запросто вариться без м’яса і є повноцінним вегетаріанським блюдом. А в пост цей суп і зовсім незамінний, адже якщо його приготувати з квасолею, то вийде ситний і повноцінний обід. Борщ по нашому рецепту – дуже смачний навіть без сметани, а готується дуже просто, незважаючи на безліч інгредієнтів. Ми рекомендуємо варити борщ у великій каструлі, оскільки це одно з небагатьох блюд, яке після ночі в холодильнику стає ще смачніше(ще одним таким блюдом є, мабуть, фаршировані перчики по цьому рецепту).

Інгредієнти для борщу на каструлю в 5л

  • Квасоля(будь-хто) – 1 склянка
  • Буряк – 2 середніх шт.
  • Картопля – 4 середніх шт.
  • Капуста – чверть середньої голівки
  • Зелень – хороші пучки кропу і петрушки
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Чорний перець горошком – 10 горошинок

Зажарка для борщу

  • Морква – 1 велика шт.
  • Перець болгарський(свіжий, сушений, морожений) – 1 шт.
  • Маслинова олія – 4 ст. ложки
  • Асафетида(ми не використовуємо при приготуванні лук) – ? чайної ложки
  • Томатна паста – 0,5 склянки+0,5 склянки води(якщо магазинна) або 1 склянка(якщо домашня)
  • Цукор – 1-2 їдалень ложки(за смаком, залежно від кислоти томатної пасти)

Покроковий рецепт приготування українського борщу з фото

  • Квасолю промити і замочити на ніч. Якщо Ви не встигли цього зробити, не біда, можна варити борщ і з нерозмоченої квасолі.
  • Великою каструлю(у нас 5 л) наповнити на ? водою і поставити на конфорку на середній вогонь. Додати квасолю. Як тільки закипить, збавити вогонь до маленького.
  • Варити до готовності квасолю, тобто деякі фасолинки почнуть розварюватися(близько 40-120 хвилин залежно від сорту квасолі і чи замочувалася вона заздалегідь). Розварена квасоля – це саме те, що нам потрібно для навару і відмінного смаку. Ні в якому разі не зливайте бульйон з-під квасолі, саме на нім ми готуватимемо борщ.
  • Поки квасоля вариться можна заздалегідь підготувати усі інгредієнти. Або можна їх почати готувати вже коли квасоля буде на підході. Ми робимо за другим сценарієм, щоб порізані овочі не засихали.
  • А тепер робимо зажарку. Розігріємо сковорідку з маслиновою олією на невеликому вогні.
  • Потремо моркву на дрібній терці. І відправимо пасеруватися на вже розігріту сковороду.
  • Якщо у Вас перець свіжий, то його потрібно класти в сковороду разом з морквою. Якщо ж заморожений/сухий, то через 3-4 хвилини, коли морква трохи пропаритися.
  • Ще через 3 хвилини додаємо асафетиду і заливаємо зажарку томатною пастою(або томатна паста+вода). Трохи солимо. І додаємо цукор з потреби, наприклад, якщо Ваша паста занадто кисла, або ви використовується магазинну пасту.
  • Даємо зажарке тушкуватися до готовності овочів під закритою кришкою на повільному вогні.
  • Тим часом чистимо буряк. Трьом її на середній терці. В принципі її можна порізати тоненько соломкою, але нам більше подобається коли усі інгредієнти нарізані досить дрібно. Тому буряк трьом(плюс такий набагато швидший, особливо за допомогою комбайна), і кладемо її в киплячий бульйон з квасолею. Додаємо до бульйону лавровий лист і перець горошком. Даємо борщу поваритися після закипання близько 5-ти хвилин.
  • Поки буряк вариться, чистимо картоплю, ріжемо невеликими кубиками і додаємо в каструлю після буряка. Даємо закипіти і поваритися 7-10 хв.
  • Далі тонко шаткуємо капусту і відправляємо її у борщ після картоплі, даємо поваритися борщу 2-3 хвилини після закипання.
  • Тепер час збагатити борщ готовою томатною зажаркой, посолити його за смаком(близько 1-1,5 столових ложок солі). Залишаємо варитися на повільному вогні, поки усі овочі не будуть готові(овочі необхідно пробувати вилкою на готовність).
  • Поки борщ доварюється, моєму і дрібно ріжемо наявну зелень. Зелень – це дуже важливий доповнюючий компонент. Без неї борщ ніколи не вийде дуже смачним. Зелень додаємо в каструлю з борщем відразу ж, як тільки вимкнемо вогонь(коли усі овочі вже готові), і перемішаємо.

Даємо борщу постояти, щоб усі смаки перемішалися і розкрилися, не менше 20-30 хвилин, а краще 1-2 години. Ваше пісне веганське блюдо готове!

Не варто боятися, що Ви зробите щось не так при варінні борщу, насправді це блюдо дуже вдячне. Воно стерпе все, головне дотриматися порядку закладки овочів, а також їх мінімального набору(приведений вище).

Борщ можна готувати з варіаціями

  • трохи міняти пропорції овочів
  • додавати інші овочі: гриби, корінь селери, свіжі помідори, і навіть баклажан
  • додати зелений горошок замість квасолі
  • додати щавель, шпинат в сезон, і так далі

Смак борщу може мінятися, але він завжди залишатиметься смачним. А найголовніше – це дуже низькокалорійне блюдо, багате вітамінами і клітковиною.

Підпишіться на e – mail розсилку

Читайте також

Матеріали партнерів

Коментарі і відгуки(26)

Це найсмачніше блюдо на світі! 🙂
Спасибі за покроковий фото-рецепт – все так просто і барвисто!

Спасибі Наталія, ми дуже раді що Вам сподобалося! Приходьте до нас почастіше – у нас буде ще дуже багато вкусняшек 🙂

А я смажу(пасерую) буряк, заздалегідь сбрызнув лимонним соком! борщ виходить червоніше і трохи кисленьким)))

цікаво. потрібно буде спробувати Ваш варіант. Я теж раніше заздалегідь пасерувала буряк перш ніж її варити, але потім вирішила від цього відмовитися, щоб було менше жаренного і не піддавати буряк таким високим температурним режимам – все ж більше вітамінів зберігається при варінні. і виявилося що борщ абсолютно не втрачає своїх смакових якостей!

Спасибі за рецепт і детальні інструкції з фотографіями! Дуже смачний і легкий вийшов борщ. Усім рекомендую!

за рецепт завжди будь ласка! А Вам спасибі за відгук! нещодавно винайшла рецепт зовсім простого борщу – вирішила борщ приготувати так, щоб можна було погодувати їм синочка, якому немає і року. а відповідно борщ потрібно було робити без зажарки і без томатної пасти. у результаті замість томатної пасти поклали 2 Помідорчики перемелених на блендері, і зажарку не робила, а прямо так сиру моркву кинула вариться. вийшов, на подив, дуже смачний борщ! прямо справжній – моя мама навіть не помітила, що він як те по іншому приготований. і синочок поїв із задоволенням – йому правда я все блендером перебивала перш ніж годувати 🙂 ось такий ось цікавий експеримент – але тепер борщ готуватиму тільки так!

краще пасеровать буряк, і спробуйте варити без капусти, виходить наааааамного вкуснейю.Для ситності просто додайте більше квасолі..

мені 25 я готую цей борщ з 20 років, з усіх я люблю цей борщ..але коли його готуєш влітку на дачі це щось, усе зелене свіжа зелень класно сьогодні приготував чекаю щоб настоявся але видно що я сьогодні нажиратимуся сито…

Чудовий борщ вийшов. дуже густий, насичений. Найсмачніший, що мені вдавалося приготувати. Я все ж використовую лук і часник) і картоплини я варила цілі, а потім вилкою в супі ж розім’яла. Велике спасибі за детальні інструкції! З нетерпінням чекаю завтрашнього обіду :))

Tanya Lilo

Зварила свій ПЕРШИЙ борщ по вашому рецепту. Борщ – прекрасний! Спасибі величезне за рецепт, до речі, з України мені прислали точь в точь такий же) Не хапає тільки пампушок з часниковою олією)

наступного разу приготування борщу треба розпочинати з купівлі пампушок 🙂

Наталія Тихих

Спасибі за рецепт, але мені більше подобатися буряк нарізаний шматочками

Я б сказав що це найпаскудніший рецепт борщу з бачених мною.
Борщец по цьому рецепту вийде дуже рядовий, не ситний і абсолютно не смачний.
Я б такий борщ є не став би.
І що це за “Асафетида ” така і де її узяти.
Мало того що фигня пісна, в ній ще і компонент який ні де не знайти.

Висновок: це рецепт борщу для тих хто хоче схуднути.
І смак і склад такий що ну його нафиг, краще голодним сидіти.
Спасибі, але я таке не хочу.

Ігор, я прошу вибачення, але якщо немає таланта/опыта/желания приготувати смачно з простих продуктів, то не потрібно в цьому винити рецепт і автора. Якби я Вас почастувала своїм борщем, який приготований по цьому рецепту, то, упевнена, Вас би за вуха ніхто не відтягнув. Це пісний борщ, так, але він цілком ситний, оскільки в нім квасоля – повноцінний білковий продукт. Якщо ви хочете наваристий м’ясний борщ – те Ви помилилися сайтом, у нас таких рецептів не буває 🙂
Про асафетиду ви можете шанувати на нашому сайті, щоб знати що це таке. Та і взагалі, маючи доступ до інтернету можна швидше знайти інформацію по продукту, ніж залишити питання в коментарях і дочекатися відповіді, чи не так? Я принаймні саме так поступаю, коли мені щось не зрозуміле. Замініть асафетиду луком, якщо Вкам так більше подобається, і якщо ви їсте лук, все що можу сказати із цього приводу.
Тим більше робити висновки про рецепт навіть не спробувавши приготувати блюдо, як мені здається, не зовсім правильно. Ви не знаєте напевно як вийде. І багато що залежить дійсно від того, хто готує. У мене дажу дитячий борщ без зажарки і томатної пасти чомусь смачний. Чому – не знаю, напевно просто готую з любов’ю і желданием приготувати смачно. і не лаюся зайвий раз.

Відразу видно, мужикові(Ігорю) потрібний наваристий м’ясний борщец))

спасибі за рецепт! обов’язково потрібно випробувати(правда асафетиди в наявності у мене доки немає.)

Марія, та смаки у усіх різні 🙂 На рахунок асафетиди – можна готувати без неї, я останнім часом зовсім не використовую цю спецію, оскільки дитині маленькому вона не подобається, і чує її він за версту. Проте блюда, у тому числі і борщ, виходять смачними. Так що нехай відсутність асафетиди Вас не зупиняє, це зовсім не ключовий інгредієнт в пісному борщі 🙂

Ірина, спасибі за відповідь! )

Спробуйте рецепт з буряком і морквиною відварених заздалегідь неочишенными.
Буряк і моркву після відварювання чистять і шаткують або дрібно ріжуть.
Додати їх слід після приготування борщу. Потім закладываетя зелень, пассерованый лук і борщ настроюється близько години.

Кугут, спасибі за цікаву ідею. обов’язково спробую, хоча мені привычнее і швидше швиденько обсмажити моркву і буряк на сковороді 🙂

Сьогодні вперше в житті готував борщ. Готував за вашим рецептом.
Борщ неймовірно смачний!
Дякую за рецепт!

Ігор(Дніпропетровськ)

Ірина! Відмінний рецепт! Поза сумнівом смачний. Також хороший і другий варіант для маленької дитини без обсмажування інгредієнтів.
Окрім цього хочу додати, що варіантів приготування стільки ж, скільки і шеф-кухарів на кожній домашній кухні.
У борщ також додаються корені(окрім моркви і свеклы-буряка) : петрушки, пастернаку, селери та ін. Вони також додають в соковитий “акорд” смаку борщу свої окремі “нотки”, від чого остаточний збірний смак тільки покращується і значно виграє.
Замість квасолі я люблю додавати трохи гороху(деякі дивуються, коли я про це розповідаю) на самому початку і він розварюється. Але смак – абсолютно дивовижний! У літній час разом із заздалегідь замоченим коленим горохом(який кидаємо в першу чергу, щоб гарненько розварився) додаємо у кінці молодий зелений горошок. Теж прикольний його виловлювати ложкою з тарілки – незвичайний смачний інгредієнт.
Буряк(укр. – бурЯк) я додаю як в підсмаженому, так і в сирому виді. Тобто сирий буряк, як у Вас вказано, перед картоплею, а в піджарку услід за морквиною, яку потрібно підсмажити окремо і вийняти, щоб не змішувати кольору моркви і буряка.
Капусту можна додавати як свіжу, так і квашену. Теж можливі варіанти: 1) тільки свіжа капуста, як у Вас; 2) тільки квашена; 3) “купаж” зі свіжої і квашеної капусти. Повірте, смак таких борщів істотно відрізняється один від одного. Але завжди досягається дуже смачний результат.
У український борщ додається лук (можна що страхує, а можна і сирий. Я додаю в одну каструлю і такий і такий – смаки змішуються і виходить непоганий “акорд”, “вибух смаку”.
У кінці приготування разом із зеленню додається подрібнений часник.
Варіантів дуже багато – все залежить від смакових переваг.

З найкращими побажаннями подальших кулінарних успіхів
Ігор(Україна, Дніпропетровськ)

Це самий кращий рецепт борщу! Цей борщ завжди гарантовано виходить смачним. Готувала вже раз 20. Спасибі Вам величезне за цей рецепт!

openbazar e

А я коли варю пісні борщі обов’язково тушкую капусту. Борщик від цього придбаває абсолютно інший смак. Смачного.

Не борщ, а суцільне свято смаку і вітамінів. Незрівнянний аромат грибів і овочів. Ситність квасолі. Для здорового харчування і поста український пісний борщ просто знахідка, а не рецепт.

ИМХО
Буряк треба готувати в кислому середовищі, наприклад з оцтом або лимонним соком, ну на крайній випадок(у кого непереносимість оцту) можна з цукром, щоб вона не втратила свій колір!
І тому картоплю ні в якому разі не можна готувати разом з буряком, він готуватиме в рази довше в кислому середовищі.
Тим більше вищий пілотаж, коли картопля залишається світлою, а тим хто хоче однорідний колір, то борщу треба дати протомитися або постояти деякий час на вимкненій плиті.

Спасибі за рецепт, вийшло смачно навіть у мене без досвіду у борщах)

Про автора

admin

Залиши коментарій