Вегетаріанські страви

Рецепт: Топлене масло гхі або гі, Вегетаріанські страви

Топлене масло гхі або гі

Топлена олія гхі (чи, як ще його називають, гі) – це приготоване певним чином вершкове масло(коров’яче або буйвіл). Рецепт його приготування в домашніх умовах дуже простий. А використати його можна замість звичайного вершкового масла або замість рослинної олії для рецептів всіляких блюд.

Топлена олія гхі вважається кориснішою, ніж звичайне вершкове масло, з якого воно готується. При перетоплюванні в гхі вершкове масло втрачає усі свої ненатуральных виробничі добавки. Також воно без проблем переживає термічну обробку і не одну(на відміну від рослинних олій). А ще велика перевага цієї олії в тому, що його можна дуже довго зберігати як в холодильнику так і без нього. Смак і аромат у нього просто приголомшливий – його варто один раз приготувати, і ви його точно полюбите!

Інгредієнти

  • вершкове масло найвищої жирності – будь-яка кількість з потреби

Як приготувати олію гхі – покроковий фото-рецепт

  1. Візьміть необхідну кількість вершкового масла(врахуйте, що при перетоплюванні в гхі вершкове масло втрачає до половини свого об’єму). Чим більше жирності у вашої олії, тим краще – в ідеалі не менше 82% жирності. Не беріть для приготування гхі спреды(вершкове масло, що містить рослинні жири) – гхі дуже довго готуватиметься і може навіть не вийти.
  2. Покладіть олію в каструлю відповідного розміру, краще толстодонную, і поставте на маленький вогонь топитися. В процесі усього приготування гхі кришкою каструлю не накривайте.
  3. Олію час від часу необхідно помішувати. В процесі топления олія проходитиме декілька етапів. Спочатку воно вспенится.
  4. Потім піна з олії піде, і воно стане жовтуватого вершкового кольору однорідної консистенції.
  5. Після цього ви зможете спостерігати, як олія починає розшаровуватися: у нього з’являється друга фракція – прозорого бурштинового кольору.
  6. Тримайте олію на вогні далі, гхі ще не готове. При подальшому топлении воно придбаватиме усе більш однорідну структуру прозорого бурштинового(золотистого) кольору. Також олія почне виділяти дуже приємний горіхово-вершковий аромат.
  7. Немає необхідності знімати пінку, яка може утворитися на олії, оскільки все перетопитися в процесі температурної обробки.
  8. Топлене масло гхі готове, коли воно стане все повністю однорідного бурштинового кольору, а на дні каструлі ви зможете спостерігати осад. Саме на цей осад перетворюються усі домішки, які додали в олію. Тому шляхом перетоплювання вершкового масла можна перевірити якість вершкового масла, яке ви купуєте, – просто приготуйте з нього гхі і подивіться, скільки залишилося осідання.
  9. Час на приготування гхі дуже залежить від об’єму необхідної олії і від якості самої олії. Чим краще якість вершкового масла, тим менше часу необхідно на приготування. Якщо ж у вершкове масло додають багато домішок, воно погано пахнутиме під час приготування.
  10. Дайте вашому гхі трохи остигнути в каструлі, в якій воно готувалося. Потім перелийте в посуд для зберігання через чайне ситечко або через марлю, складену у декілька разів.
  11. Зберігатися воно може декілька місяців.
  12. Ваше ароматне топлене гхі готове!

Як і де використати гхі

  • для випічки, замінюючи ним вершкове масло – випічка вийде дуже ароматною.
  • спробуйте приготувати тонкі млинці і трохи промазати кожного розтопленим гхі – вийдуть найсмачніші млинці у світі, або навіть у всесвіті!
  • для заправки каш замість звичайного вершкового масла – вийде неперевершений аромат.
  • на нім можна смажити все що завгодно – адже воно не боїться термообробки.

Найчастіше ми використовуємо олію Гхі в таких рецептах

Підпишіться на e – mail розсилку

Читайте також

Матеріали партнерів

Коментарі і відгуки(19)

гм. виявляється його так просто приготувати. а я десь читала що обов’язково треба використати водяну лазню. чи це не так?

Гхі можна готувати і на водяній лазні – але це зовсім не обов’язково. Результат один і той же – по цьому ми і пропонуємо готувати Гхі найпростішим способом – просто розтопивши і уваривши олію. Ще звичайно можна читати мантру під час готування їжі, щоб олія вийшла чистішою і цілющою – підійде Гаятри Мантра – мантра світла “Ом Бхур Бхувах Сваха Тат Савитур Варенням Бхарго Девасья Дхимахи Дхйо Йо Нах Прачо Дайат”

Мантра Гайатри має силу, тільки якщо вона отримана від істинного духовного учителя і повторюється про себе, а не вголос. Гайатри, яку ви можете чути де-небудь на індійському базарі – не більше ніж пустий звук. Крім того, вона не призначена для жінок.

Чим така олія відмінна від звичайної топленої?

Відмінності олії Ги від вершкового масла

  1. при перетоплюванні в гхі вершкове масло втрачає усі свої ненатуральных виробничі добавки
  2. без проблем переживає термічну обробку
  3. можна дуже довго зберігати як в холодильнику так і без нього.

А ми на топленому маслі і смажимо, і каші заправляємо, і тонкі млинчики мочаємо. Дуже подобається. А ще по осаду визначаємо якість олії. Не знаємо на скільки це коректно. Але логічно, що якщо менше осаду, то краще вершкове масло.

Тарас, так, погоджуся з Вами, що топлена олія гхі це відмінний продукт(та пробачать мене вегани). Я теж якість олії по осаду від приготування гхі визначаю. Це у мене тест такий в домашніх умовах – зварити з вершкового масла топлене гі і перевірити на скільки багато осаду. Так і вибрала для себе одну з торгових марок. Але час від часу треба все одно перевіряти ще раз якість – хімічити можуть почати у будь-який момент 🙂

Айша Султанова

на нім все виходить смачно .і ще воно економне при застиганні вистачає 1 ложки для приготування блюда
осад смачно покласти у відварену картоплю

Айша, осад краще не є, адже це усе брудне, що в олії залишається

Відмінна олія, не горить посуд чистий, шкідливих домішок не містить дає відмінний смак блюду.

Олія “ГХІ” – диво олія, його властивості просто феноменальні. Не плутайте його з топленим маслом, це абсолютно інший продукт, з цілющими властивостями. Олію “ГХІ” роблять тібетські ченці для особистого використання в горах Джомолунгми(Еверест) на висоті 7000 метрів, де певні кліматичні і фізичні умови. Олія готується при температурі кипіння від 12 – 18 градусів, при цих температурах усі шкідливі домішки відділяються і забираються, а корисні ферменти не гинуть. При приготуванні в домашніх умовах цього досягти не можливо, при кипінні олія очищається, але при цьому убиваються і основна частина корисних ферментів. Ченці використовують його як в їжу, так і як лікувальний, косметичний, бальзамуючий засіб. Олія є омолоджуючим засобом, чим довше воно витримується тим більше в нім з’являється цілющих властивостей Олія “ГХІ” 10-ти літньої витримки є унікальним косметичним і лікувальним засобом, знайти його практично не можливо, якщо тільки у самих ченців, якщо визнають за потрібне по 1000 дол. за 100 грам. А олія 108 літньої витримки, вважається засобом для омолоджування і безсмертя. Така олія ченцями використовується і для бальзамування. Вартість його доходить до декілька мільйонів доларів за кілограм.
До унікальних властивостей олії “ГХІ” можна зарахувати його цілющі і омолоджуючі властивості.
Ученные всього світу намагаються зупинити процес старіння у людини, за даними досліджень групи учених було встановлено, що клітинне старіння – це втрати здатності клітин ділитися і відновлювати тканини організму. Викликається процес старіння в клітинах ушкодженням генома, що самоускоряющимся, при цьому порушення в ДНК призводять до викиду речовин, активізуючих нові порушення в коде ДНК.
З часом, після того, як проходить певне клітинне ділення, клітини стають не повноцінними, оскільки після цього вони починають втрачати свою здатність до процесу ділення(розмноження), що призводить до старіння людини. Якщо пошкоджена клітина з тієї або іншої причини не переходить до апоптозу або клітинного старіння, вона може стати злоякісною.
Інформацією, про те, який вигляд повинна мати кожна нова молекула усередині цієї клітини, яке має бути їх кількість, зберігається в ДНК клітини(чи в РНК вірусу). Дезоксирибонуклеїнова кислота(ДНК) – це дуже довга молекула, усередині якої зберігається спадкова інформація про правила синтезу усіх молекул для цієї клітини. Ученные всього світу, намагаються забезпечити синтез ДНК як можна меншим числом помилок, щоб і дочірні клітини мали абсолютно ідентичний спадковий
матеріал. Якщо порушення структури ДНК вдається виправити – клітинний цикл триває, над цим завданням працюють ученные всього світу.
Тібетські ченці вирішили це завдання, вони обійшли це складний процес, вони живлять неповноцінні клітини і відновлюють її репродуктивну здатність за допомогою Рибосоми . Рибосо?ма – найважливіший немембранний органоїд живої клітини, що служить для біосинтезу білку з амінокислот по заданій матриці на основі генетичної інформації, матричної, що надається, РНК(мРНК). Структурний каркас рибосоми утворений молекулами рибосомальной РНК(Р-РНК) і пов’язаними з ними білками. У клітинах эукариот рибосоми формуються в ядерці, де на ДНК синтезується Р-РНК, до якої потім приєднуються білки. Вільні рибосоми синтезують білки для внутрішніх потреб клітини. Рибосоми – місце синтезу білку. Олія “ГХІ” унікальний продукт містить в собі величезну кількість тваринного білку. Потрапляючи в наш організм, при вживанні олії “ГХІ”, білок живить рибосоми, для синтезу його в клітині і відновлює його репродуктивні здібності. Таким чином зменшуючи кількість непродуктивних клітин в нашому організмі. Адже ходять легенди про тібетських ченців, що живуть і по 300 -400 років, що зупинили процес старіння . Як приклад можна привести секрет Хамбо Лами Ітигелова За легендою, 15 червня 1927 року XII Пандито Хамбо-лама Даша-Доржо Ітигелов сіл в позу лотоса і зібрав учнів. Він дав їм останні настанови: “Ви відвідаєте і подивитеся моє тіло через 30 років”. Потім попросив їх читати заради нього “hуга Намши” – спеціальну молитву-благопобажання для померлого.
Учні не наважилися вимовити її у присутності живого учителя. Тоді Хамбо-лама почав сам читати цю молитву; поступово і учні підхопили її. Так, знаходячись в стані медитації, Даши-Доржо Ітигелов, згідно з буддійським вченням, пішов в нірвану. Він був похований в кедровому кубі в тому ж положенні(у позі лотоса), в якому знаходився у момент відходу.
Згідно із заповітом, в 1955 році група лам на чолі з XVII Пандито Хамбо-ламою Лубсан-німою Дармаевым таємно від влади підняла саркофаг в місцевості Хухэ-Зурхэн з тілом Хамбо-лами Ітигелова. Переконавшись в незмінності його стану, лами провели необхідні обряди, змінили одяг і знову помістили у бумхан
.У 1973 році XIX Пандито Хамбо-лама Жамбал-Доржо Гомбоев з ламами також оглянули Хамбо-ламу Ітигелова і переконалися у збереженні тіла.
7 вересня 2002 року вісімдесятирічний Амгалан Дабаевич Дабаев, житель улусу Гильбира вказав Хамбо-ламі Греблі Аюшееву місцезнаходження Хамбо-лами Ітигелова в місцевості Хухэ-Зурхэн .10 вересня 2002 року XXIV Пандито Хамбо-лама Гребля Аюшеев з групою лам і світських осіб підняли саркофаг з Хамбо-ламою Ітигеловим і, виконавши необхідні ритуальні дії, перенесли його тіло в новий “Благословенний палац Хамбо-лами Ітигелова” в Іволгінському дацані, спеціально побудований для нього.
Після витягання із землі нетлінного тіла Хамбо Лами Ітигелова його досліджували учені, узявши зразки деяких тканин. Їх виведення: людина, що померла в 1927 р., знаходиться в змозі, невідомому науці. Інфрачервона спектрофотометрія показала, що білкові фракції мають прижиттєві характеристики Розміри біополя, виявленого у Хамбо Лами Ітигелова академіком РАЕН, приголомшують – 23 тис. км. Це майже в два рази більше діаметру Землі! “Якщо вибирати з трьох можливих станів організму – живий, мертвий або перехідний стан, – є підстави вважати, що він живий і знаходиться в стані глибокої медитації. Перед відходом в нервану Лама Ітигелов, споживав велику кількість бобових і олію “ГХІ”. Тіло лами було оброблене олією “ГХІ” 108 літньої витримки і був похований в кедровому кубі в тому ж положенні(у позі лотоса), в якому знаходився у момент відходу.
Позитивні ефекти гхі виходять ще з того факту, що воно зроблене з коров’ячого молока. Як відомо, корова – священна тварина в Індії. Індуси переконані, що своїм молоком вона вигодувала весь світ. Уся її любов сконцентрована в молоці, отже, і в гхі.
У ведичні часи гхі цінувалося разом із зерном і золотом. Воно вважалося головним багатством в кожному будинку, основою благополуччя : якщо в сім’ї є запас олії, значить, буде і здоров’я, і радість в сім’ї, і повага сусідів.
Регулярне вживання олії “Гхі”, в раціоні харчування, сприятливо впливає на організм людини, що накопичилися в ребоне білки, довгий час забезпечуватимуть ваші клітини білками, і покращувати її репродуктивні здібності, уповільнюючи процес старіння.

Спасибо за интереснейший рассказ! можете мне объяснить как эти монахи забираются на 7000 метров не имея специального снаряжения в своих монашеских одеяниях и лаптях?

Про автора

admin

Залиши коментарій