Вегетаріанські страви

Рецепт: Сочевиця з овочами – індійський самбар, Вегетаріанські страви

Сочевиця з овочами або індійський самбар

Рецепт цієї сочевиці з овочами родом з Індії – це овочі в пряному сочевичному соусі. Готується дуже просто, як і більшість індійських масал, а самбаром називається на честь суміші спецій з такою ж назвою. До речі, суміші спецій також називаються масалами – гарам масала, бирияни масала і так далі. Готується блюдо дуже легко і без премудрощів. Підійде для тих, хто тримає пост, а також для веганів.

Інгредієнти для самбара

  • Морква – 2 шт.
  • Картопля – 2-3 шт
  • Капуста – 1/6 середнього велка

Для сочевичного соусу

  • Червона сочевиця(можна і інший вид) – 1/3 склянки
  • Вода – 2,5 склянки
  • Куркума – ? чайної ложки

Спеції і інші інгредієнти

  • Насіння чорної гірчиці – 2 чайних ложки
  • Насіння кумина – 0,5 чайної ложки
  • Самбар масала(чи інша суміш спецій за смаком) – 1-2 чайних ложки
  • Асафетида – на кінчику ножа
  • Сіль
  • Маслинову олію – 2-3 столових ложки

Як приготувати сочевицю з овочами – покроковий фото-рецепт

  1. Сочевицю промити, а необхідну кількість води закип’ятити.
  2. Поставити варитися сочевицю додавши куркуму. Необхідно добре її розварити. Червону сочевицю можна замінити зеленою, або очищеною чорною, або ж замість сочевиці використати горошок маш, або і зовсім звичайний жовтий горох.
  3. Коли сочевиця/горох добре розварилися потрібне пюрировать її за допомогою блендера до кремоподібного стану. Суміш повинна вийде рідкою як кефір. Якщо густіше – додайте окріп. Вимкнути сочевицю і на якийсь час відставити.
  4. Поки сочевиця готується займемося овочами. Овочі почистити з потреби.
  5. Картоплю і морквину порізати кубиками по 0,5 см Капусту на квадрати по 1,5-2 см
  6. На сковороді розігріти на повільному вогні маслинову олію. Додати туди гірчицю і кумин і обсмажувати спеції помішуючи 2 хвилини.
  7. Додати до спецій моркву. Обсмажувати її на повільному вогні під закритою кришкою 3-4 хвилини.
  8. Потім на сковороду додати картоплю. Перемішати і обсмажувати овочі під закритою кришкою 4-5 хвилин.
  9. Потім додати до овочів капусту, асафетиду, посолити і перемішати. Обсмажувати овочі під закритою кришкою до готовності(близько 10-15 хвилин).
  10. Коли овочі готові(можна пробувати на смак, особливо капусту) всипати овочі у вже готовий гарячий сочевичний соус.
  11. Додати до блюда суміш спецій самбар(чи інші – можна, наприклад, каррі), перемішати, довести до кипіння і потомити на повільному вогні ще 3-4 хвилини.
  12. Ваше індійське вегетаріанське блюдо з сочевиці з овочами готове.

Це пряна і зовсім небагато гостра підливка буде прекрасним доповненням до розсипчастого білого рису. Також це блюдо можна подавати з індійськими перепічками. Якщо ви любите погостріше – те можна при обсмажуванні спецій додати порізаний гострий перчик.При охолодженні блюдо загусатиме, тому не варто лякатися, що воно занадто рідке.

Це дуже бюджетне блюдо, особливо якщо його готувати із звичайного гороху. Треба тільки запастися усіма необхідними спеціями, які дійсно здатні привнести різноманітність для вашого пісного меню.

Про автора

admin

Залиши коментарій