Вегетаріанські страви

Рецепт: Про домашній йогурт і 4 способи його приготування, Вегетаріанські страви

Про домашній йогурт і 4 способи його приготування

Рецепт домашнього йогурту – це дуже простий спосіб приготувати унікальний по своїй корисності продукт. Адже йогурт – це не лише смачно. Завдяки тим, що містяться в нім бифидо і лакто бактеріям можна повністю вилікується від проблем з кишечником(звичайно, якщо йдеться про домашній варіант). Також йогурт вважається дієтичним продуктом. Домашній йогурт приготувати просто – головне дотримуватися простих правил, про які ми розповімо далі.

Як зробити домашній йогурт – основний принцип

Щоб отримати йогурт необхідно, щоб в молоко потрапили спеціальні бактерії(звичайно це лакто-бактерії, або бифидо-бактерии, або їх комплекс) і були створені оптимальні умови для розвитку цих бактерій на необхідний час.
А тепер про все по порядку. Де узяти ці бактерії, щоб вони потрапили в молоко, існує досить багато компаній, які продають так звані закваски для йогурту . Це і є ті самі бактерії, які при заквасці з молоком дають в результаті йогурт.

Домашній йогурт по структурі виходить дещо іншим від магазинного. Він трохи більше слизький або сопливий, як ще говорять. Мабуть це відбувається тому, що концентрація корисних бактерій в домашньому йогурті набагато вища. Але це не заважає йому бути дуже і дуже смачним, просто спробуйте!

Закваски для йогурту – що це таке і де можна їх купити

Закваску для йогурту можна купити в аптеці, також вони продаються в деяких супермаркетах або інтернет-магазинах. У заквасок може бути дуже різні назви – і йогурт і симбилакт, і ацидолакт і так далі – все залежатиме від того, з штамів яких бактерій складається закваска і від переваг в назві конкретного виробника. Подібні закваски найчастіше необхідно зберігати в холодильнику або морозилці. А йогурт, що вийшов з них, зберігається в холодильнику до 5-ти днів.

Іноді для закваски використовують бактерії в капсулах(які призначені для вживання внутрішньо). В цілому вони не призначені для закваски йогурту, але є факти, які підтверджують, що іноді такий домашній йогурт виходить досить непоганої якості. Проте потрібні експерименти з дозуванням і різними виробниками, напевно простіше купити спеціальні йогуртные закваски, зараз в них немає дефіциту.

Дуже часто новачки в приготуванні йогурту намагаються приготувати йогурт використовуючи як закваску покупний йогурт типу Активии, або будь-який інший без ароматизаторів. Ні в якому разі не намагайтеся це робити – швидше за все ви будете розчаровані результатом. В результаті йогурт виходить дуже кислим і занадто “сопливить” – слизькій консистенції. Взагалі промислові йогурти складно назвати йогуртами, особливо якщо їх порівнювати з домашніми. Дивно, як виробники оних домагаються терміну зберігання йогурту впродовж 2-4 тижнів.

Також йогурт можна робити з материнської закваски, якщо вона правильно приготована.

Що таке материнська закваска і як її приготувати

Материнською закваскою називають перший йогурт, що вийшов, з молока і бактерійної закваски йогурту. Саме її і тільки її можна використати для закваски наступних порцій йогурту(йогурт вийшов з материнської закваски вже не можна використати для закваски). Зазвичай виробники рекомендують після приготуванні материнської закваски відкласти 2 столових ложки йогурту, яку можна використати для приготування нового йогурту впродовж 3-х днів. Усю іншу материнську закваску можна їсти – адже це звичайний і смачний йогурт.

Але, як перевірено на практиці, материнську закваску можна використати набагато ефективніше. Після її приготування відкладете в одноразові скляночки по 2 їдалень ложки материнського йогурту(стільки, скільки треба) і поставте їх в морозилку. В результаті ви зможете готувати йогурт з однієї материнської закваски впродовж 3-х місяців. Бактерії прекрасно розмножуватимуться і кваситимуть усі нові порції йогурту.

Як приготувати домашній йогурт – основні правила

Ми вже говорили про те, що молоко кваситься корисними бактеріями, а бактеріям потрібно створити оптимальне середовище.

Оптимальне середовище для розвитку основних бактерій це температура 38-42 градуси, яка повинна підтримуватися досить тривалий час. В середньому час приготування йогурту складає 7-12 годин(залежно від виду йогурту і виробника закваски, усі виробники пропонують детальну інструкцію про температуру і час квашення).

Важливо врахувати, що увесь посуд і молоко, які використовуються для приготування йогурту має бути стерильною. Для цього баночки, каструльки, ложки і інше необхідно добре обдати окропом, а краще залити їх окропом і дати постояти. А молоко повинне пройти термічну обробку, особливо якщо воно домашнє. Це важливо, тому що в такому сприятливому середовищі розмножуються не лише корисні бактерії, але і інші некорисні.

У чому приготувати домашній йогурт

Постійну температуру для приготування домашнього йогурту можна підтримувати декількома способами : йогуртницой, мультиварінням, духовкою, або просто термосом і ковдрою. Далі ми розповімо детальніше про кожного з варіантів.

Як приготувати йогурт в йогуртнице

Йогуртница – спеціальний пристрій, метою якого і являється підтримка постійної температури в 38-42 градуси. Для приготування йогурту в йогуртнице необхідно:

  1. Простерилизовать баночки для йогурту
  2. Закип’ятити молоко і дати йому остигнути, молоко не має бути тепліше чим 40 градусів. Також краще не використати молоко з холодильника. Холодне молоко уповільнить процес приготування йогурту і Вам буде складно вичислити точний час його приготування.
  3. Додати в молоко вибрану закваску йогурту або материнську закваску(заздалегідь її розморозити якщо вона була заморожена). Добре перемішати.
  4. Розлити молоко по баночках.
  5. Поставити баночки в йогуртницу не закриваючи їх кришками
  6. Йогуртницу накрити кришкою. Включити йогуртницу.
  7. Поставити таймер на необхідний час, якщо йогуртница ним оснащена. Якщо немає – можна просто завести будильник на мобільному телефоні – так ви точно не прогавите, коли йогурт буде готовий.
  8. Після закінчення встановленого часу вийняти баночки з готовим йогуртом з йогуртницы, закрити їх кришками і перемістити в холодильник.
  9. Через 3-4 години, коли йогурт охолоне, його можна буде їсти

Як приготувати йогурт в мультиварінні

Щоб приготувати йогурт в мультиварінні, ваше мультиваріння повинне мати спеціальний режим для приготування йогурту, який зазвичай так і називається, – йогурт. Саме він підтримує постійну потрібну температуру, а також характерний тим, що після нього автоматично не включається режим підігрівання.

Якщо режиму йогурту в мультиварінні немає, то часто можна почути про експерименти приготування йогурту на режимі підігрівання – у деяких моделей/виробників режим підігрівання складає 40 градусів, але далеко не у усіх, тому спочатку заміряйте температуру рідини на режимі підігрівання за допомогою термометра, щоб не зіпсувати йогурт. Також можна спробувати приготувати йогурт в режимі мультикухар, якщо він є і якщо дозволяє виставити температуру 40 градусів. Проте після режиму мультикухар включиться автоматом режим підігрівання – важливо не прогавити і відразу ж вийняти йогурт після закінчення режиму мультикухар.

Йогурт в мультиварінні можна приготувати як в самій каструльці, так і в скляночках – деякі виробники комплектують ними мультиваріння(наприклад у мультиваріння Polaris і Redmond є така модель).

У мультиваріння для приготування йогурту є одно перевага перед йогуртницой – є можливість приготувати значно більше йогурту з однієї закваски. Зазвичай однієї закваски йогурту вистачає на приготування йогурту з 3х літрів молока. Більшість стандартних йогуртниц дозволяють вмістити всього 1-1,2 літра йогурту. А ще якщо готувати йогурт в самій каструльці практично відсутня необхідність стерилізації сили-силенної баночок, особливо якщо молоко спочатку закип’ятити в мультиварінні, а потім там же приготувати йогурт. Дуже зручно!

Щоб приготувати йогурт в мультиварінні наслідуйте кроки нижче

  1. Налийте молоко в каструльку мультиваріння. Насамперед його потрібно закип’ятити.
  2. Для цього включите режим мультикухар на 100 градусів і 20 хвилин(при 100 градусах молоко не википить) або режим варіння на пару(він підтримує теж температуру 100-110 градусів). Кришку мультиваріння не закривайте, щоб молоко не втекло.
  3. Після закінчення режиму вийміть каструльку з мультиварінню і дайте молоку остигнути. Мультиваріння це своєрідний термос і якщо каструльку залишити в ній, молоко остигатиме украй довго.
  4. Коли молоко остигнуло до температури не вище 40 градусів в нього треба додати суху закваску йогурту або материнську закваску і добре перемішати молоко стерильною не залізною ложкою/лопаткою.
  5. Каструльку помістити назад в мультиваріння, закрити кришку і включити режим йогурт.
  6. Після закінчення режиму відразу ж перемістити каструльку з йогуртом в холодильник.
  7. Дати остигнути вашому домашньому йогурту впродовж декількох годин і можна їсти.

Як приготувати йогурт в термосі

Для того, щоб приготувати домашній йогурт зовсім необов’язково мати додаткову кухонну техніку. Йогурт можна приготувати і в термосі. Для цього треба зробити наступне:

  1. Закип’ятити молоко. Дати йому остигнути до температури не більше але і не менше 40 градусів.
  2. Простерилизовать термос – для цього налийте в термос окріп і дайте постояти декілька хвилин.
  3. У 40-градусне молоко додати закваску. Добре розмішати стерильною ложкою.
  4. Перелийте молоко в ще теплий термос. Закрийте його негайно кришкою. Укутайте термос у вовняну або пухову ковдру в декілька шарів. Ідеально поставити його в найтепліше місце в квартирі/будинку.
  5. Засічіть час, вказаний виробником закваски, яке потрібне для квашення.
  6. Після витікання цього часу перемістіть йогурт з термоса у банку і поставте в холодильник.
  7. Після охолодження йогурту його можна їсти.

Як приготувати йогурт в духовці

Йогурт можна приготувати і в духовці, вірніше біля неї. Але цей спосіб швидше підходить для зимового часу. Для того, щоб приготувати йогурт в духовці треба зробити наступне:

  1. У каструльці, в якій буде готується йогурт, налийте і закип’ятіть молоко.
  2. Дайте молоку остигнути рівні до 40 градусів.
  3. Негайно додайте закваску в молоко, розмішайте стерильною ложкою.
  4. Каструлю з молокой накрийте кришкою і укутайте в ковдру.
  5. Включіть в духовці невеликий вогонь.
  6. Каструльку поставте на стулку відкритої духовки.
  7. Засічіть необхідний час приготування(вказується виробником закваски).
  8. Після його закінчення перемістите йогурт в холодильник.
  9. Їжте йогурт добре захололим.

Що можна приготувати з домашнього йогурту

Звичайно ж йогурт можна їсти сам по собі просто так, або змішати його з варенням, джемом або медом – адже він дуже смачний, а якщо правильно приготований – те зовсім не кислий.

З йогуртом можна змішати сухий сніданок – пластівці або мюслі. Дуже смачно змішувати вівсяні пластівці швидкого приготування з йогуртом, додавати варення або спеції – виходить дуже корисний і повноцінний сніданок.

З йогурту можна робити відмінне домашнє морозиво. Тільки подумайте – корисне морозиво з величезним числом лакто і бифидо бактерій – неймовірно, але факт.

З домашнього йогурту можна робити дивовижні і смачні заправки для салатів. Починаючи від просто заміни сметани на домашній йогурт, адже він набагато менш калорійний, закінчуючи майонезо-подобными заправками.

На йогурті можна пекти – випічка чудово підходить і виходить смачною. Тільки ось корисних бактерій в цьому випадку не залишається, вони помирають при великій температурі.

Пишіть про свої способи використання домашнього йогурту – будемо раді!

Про автора

admin

Залиши коментарій