Вегетаріанські страви

Рецепт: Пісочне тісто без яєць для печива і пирога, Вегетаріанські страви

Пісочне тісто без яєць для печива і пирогів

Пісочне тісто – це дуже простий рецепт випічки, хто б щоб не говорив, це завжди безпрограшний варіант. І найголовніше, що випічка на такому тісті виходить смачною і святковою. До того ж наше пісочне тісто готується без яєць. А додавши/змінивши всього один інгредієнт отримуємо абсолютно новий варіант випічки, тому цією випічкою складно набриднути. Насправді це базовий рецепт пісочного тіста, а далі питання фантазії. Ми, наприклад, приготували такий торт Мурашник по цьому рецепту.

Зміст

Інгредієнти для пісочного тіста без яєць на вершковому маслі – варіант 1

  • борошно – 2,5-3 склянки
  • вершкове масло – 200 гр
  • сметана – 4 ст. ложки без гірки
  • цукор – 1 склянка
  • сіль – 1/4 чайних ложки
  • будь-які спеції – ваніль, корицю, мускат, аніс

Приготування пісочного тіста без яєць – покрокова інструкція

  1. Вершкове масло необхідно залишити на годину при кімнатній температурі, тоді з ним легше працювати. Але якщо у Вас немає часу – перемните олію вилкою, поки воно не стане однорідним і м’яким.
  2. Розм’якшену олію змішати з цукром і перетирати доки крупинки цукру не зменшуватися – це важливо, оскільки якщо цукор додати на наступних етапах, в тісті залишаться його крупинки. Якщо Ви забули покласти цукор зараз – далі краще додавати цукрову пудру.
  3. Додати до суміші олії і цукру щіпку солі солі і 2 з половиною склянки борошна, спеції(за бажанням, але ваніль ніколи зайвою не буде) і почати вимішувати тісто, поки не вийдуть великі однорідні крихти з тесту.
  4. Далі до тесту додати сметану і домісити тісто. Вимішувати потрібно добре, але не перестаратися, пісочне тісто не любить коли його довго мучать.
  5. Потім обернути тісто харчовою плівкою і помістити тісто в холодильник або морозильну камеру. Якщо Ви пектимете печиво йому потрібно дати відпочити в холодильнику не менше півгодини. А якщо пекти тертий пиріг те відправте як мінімум на 40 хвилин в морозилку, заздалегідь розділивши тісто на 4 частини.

Як приготувати пісочне тісто без вершкового масла – другий варіант приготування

Цей варіант пісочного тіста народився в результаті експерименту – вийшло не те, що замислювалося метою експерименту, а в результаті вийшло пісочне тісто. Просто ідеальне пісочне тісто, яке після випікання стало дуже розсипчастим, сухим але при цьому абсолютно не твердим, а ніжно-крихким. Замішувати таке тісто набагато простіше, ніж звичайне яке на вершковому маслі, оскільки не потрібно розтирати останнє.

Інгредієнти для пісочного тіста без вершкового масла

  • Маслинова олія(чи інше рослинне без яскравого запаху) – 100 мл
  • Сметана – 100 мл
  • Цукор – 1 склянка(чи зменшите щоб було не так солодко)
  • Сіль – 1/4 чайних ложки
  • Борошно – 3 склянки
  • Оцет – 1 ст. ложка
  • Сода – 1/2 чайних ложки
  • Ваніль або інші спеції за смаком

Готувати пісочне тісто в цьому варіанті дуже просто.

  1. Змішати в мисці сметану, рослинну олію, і оцет.
  2. Додати до суміші цукор, сіль і спеції. Перемішати до максимально однорідної консистенції.
  3. Додавати одну склянку борошна і соду. Розмішати, щоб не було грудочок.
  4. Далі додати ще склянку борошна і ще раз вимісити тісто в мисці.
  5. Додати останню склянку борошна і вимішувати тісто руками доки воно не убере в себе усе борошно. Тісто вийде однорідним, тримаючим форму, як звичайне пісочне тісто.
  6. Обернути пісочне тісто, що вийшло, плівкою і дати відпочити в холодильнику в течію мінімум півгодини перед подальшою випічкою.

Готуємо домашнє печиво з пісочного тіста

  1. Захололе і відпочиле в холодильнику тісто розкотити в пласт завтовшки 0,5 см
  2. Вирізувати будь-якою формою печивка(склянкою або будь-якою спеціальною формою).
  3. Викласти печиво з пісочного тіста на підготовлене деко(заздалегідь застелений папером для випікання).
  4. Випікати при температурі 180 градусів до стану легкого підрум’янення(25-30 хвилин в середньому, але залежить від духовки).
  5. Щоб різноманітити смак печива, в тісто можна додати, перш ніж ставити його в холодильник:
    • нарізаний базилік(краще лимонний);
    • дрібно покришити сушений розмарин;
    • додати 1/2 склянки сиру плюс до того що є в рецепті ще 1/2 склянки борошна.
  6. Також, щоб зробити печиво з пісочного тіста святковішими можна зварити шоколадну глазур по цьому рецепту і полити печеньки глазур’ю, після того, як вони випечуться.

Готуємо тертий пиріг з пісочного тіста

  1. Деко вистилати папером для випічки, яку необхідно трохи змастити вершковим маслом олією.
  2. Тісто дістаємо з морозилки і потерти на великій терці прямо над деком рівно половину, рівномірно формуючи нижній пласт стружками з тесту.
  3. На нижній пласт тесту кладемо будь-яку начинку, наприклад
    • дрібно нарізані яблука(з корицею і цукром)
    • тертий гарбуз(з цукром і мускатним горіхом)
    • вишневе варення
    • солодкий сир
  4. Поверх натерти тісто, що залишилося, закривши тим самим начинку(можна не дуже щільно).
  5. Відправити випікатися в духовку при 180 градусах до ніжно-золотистого кольору хвилин на 25-40.

Ваша домашня і ароматна випічка з пісочного тіста готова! Приємного.

Про автора

admin

Залиши коментарій