Вегетаріанські страви

Рецепт: Перець фарширований овочами з рисом, Вегетаріанські страви

Перець фарширований овочами і рисом

Фарширований перець – традиційний слов’янський рецепт, який багато хто пам’ятає і любить з дитинства. Але на відміну від традиційної версії з м’ясом ми пропонуємо його зробити суто вегетаріанським або навіть веганським блюдом. Нижче приведений класичний рецепт вегетаріанського перцю фаршированого овочами і рисом. Готувати можна досить велику порцію, оскільки він прекрасно зберігається в холодильнику, і навіть стає смачніше. У нім виходить дуже багато соусу, перець не сухий і дуже смачний.

Фаршировані перці, до речі, зустрічаються не лише в слов’янській кухні, але і в європейській. Наприклад, в Греції є блюдо під назвою Гемиста. Це ті ж фаршировані і запечені в соусі овочі. Там використовуються не лише перці, але і кабачки, баклажани, помідори, з яких вирізується серединка. Тому якщо ви не любите перці, спробуйте зробити це блюдо з будь-якими іншими овочами, які можна фарширувати.

Інгредієнти

  • Перець салатний, середнього розміру – 1 кг
  • Рис – 1 склянка
  • Баклажан – 2 шт
  • Кабачок – 1 шт
  • Шампіньйони – 300 гр
  • Морквина – 2 шт(середніх)
  • Помідори – 5 шт(середніх)
  • Томатна паста – 4 ст. ложки
  • Місо-паста(за бажанням) – 3 ст. ложки
  • Маслинова олія для жаріння

Покрокова інструкція приготування фаршированих перців

  1. Зварити рис до напівготовності. Для звичайного рису знадобиться 1-1,5 склянки окропу. Заливати рис саме окропом(а то вийде клейка каша – см тут) при варінні трохи підсолити.
  2. Поки вариться рис, готуємо овочі для начинки. Усі овочі(1 морквину зберегти для соусу) дрібно порізати на шматочки або кубики. Почати пасерувати морквину на сковороді з маслиновою олією. Через 3-5 хвилин до неї додати дрібно кабачок. Через 2-3 хвилини – додати в сковороду баклажан. Ще 2-3 хвилини, і черга грибів. Час від часу овочі помішувати, гасити їх без додавання води з прочиненою кришкою сковороди. Посолити за смаком.
  3. З’єднати овочі і рис через 5-7 хвилин після додавання в сковороду останнього інгредієнта. Дати тушкуватися разом ще 5 хвилин, вимкнути вогонь і накрити кришкою. Дати начинці для перців трохи остигнути.
  4. Готуємо соус, в якому будуть гаситься овочі. Морквину натерти на середній терці, і почати пасерувати в глибокій сковороді з маслиновою олією. Помідори також дрібно нарізувати і додати до морквини. Закрити кришкою і залишити гаситься. Через 5-7 хвилин додати до овочів томатну пасту і 2 склянки окропу, ретельно перемішати щоб паста розчинилася. За бажанням можна також додати місо-пасту для більше насиченого смаку, але її необхідно заздалегідь розчинити в гарячій воді, щоб не було грудок. Додати цукор(1 столову ложку) і посолити за смаком. Залишити гаситься ще на 5 хвилин. Спробувати соус на готовність морквини, і якщо вона готова, можна знімати сковороду з вогню.
  5. Поки начинка остигає, а соус готується, необхідно підготувати перець для фарширування. Для цього потрібно відрізувати верхню частину колечком, там де знаходиться плодоніжка, щоб вийшов цілий неушкоджений перчик просто без верхівки, акуратно вибрати насіння. Якщо частина з них прилипнула до стінок, не страшно, просто промити перець зсередини під проточною водою.
  6. Фаршируємо перці начинкою. Досить туго набиваємо перці начинкою, як би трамбуючи її, і щільно укладаємо в глибоку каструлю для подальшого готування. Каструля має бути досить глибокою для того, щоб увесь фарширований перець згодом покривала рідина.
  7. Після того, як перці укладені ставимо каструлю на вогонь і починаємо повільно і акуратно поливати перці вже готовим соусом. Якщо кількості соусу бракує для того, щоб закрити усю поверхню самих верхніх перців, необхідно в каструлю додати окропу. Але при цьому спробувати через 5 хвилин соус на смак і досолити його. Також в каструлю покласти декілька лаврових листочків і близько 10 горошин чорного перцю.
  8. Перець в соусі тушкувати на дуже повільному вогні, не заважаючи впродовж 30 хвилин. Це важливо, оскільки при сильному вогні є вірогідність того, що начинка з перцю “повилітає”. Варимо до готовності самого перцю.
  9. Дати блюду настоятися впродовж 30 хвилин. Смачного!

Так само є і інші варіанти приготування. Наприклад, на останньому етапі перці можна не тушкувати в каструлі, а запікати в духовці з невеликою кількістю соусу (він покриє перці лише на третину). В цьому випадку перці будуть сухішими(але якщо в самій начинці досить овочів, то блюдо вийде не менш смачним – просто іншим).

Набір овочів для начинки теж може бути різним. Можна додати також капусту, селеру, спаржеву квасолю і так далі

Про автора

admin

Залиши коментарій