Вегетаріанські страви

Рецепт: Панакота з полуничним соусом, Вегетаріанські страви

Панакота з полуничним соусом

Рецепт панакоты – це традиційний легкий італійський десерт з насиченим вершковим смаком. Він ніжний і танучий у роті. По суті, панакота – це ніжне желе з вершків. З італійського “пана кота” переводиться як варені вершки. Готується такий десерт дуже просто, особливо актуальне його приготування в літній час – адже для того, щоб її зробити духовка не знадобиться. У древні часи панакоту варили на кістках риби, щоб желе застигла. А ми пропонуємо приготувати панакоту на агар-агарі, повністю замінивши ним желатин, який став популярним в сучасні часи. Читайте також: що таке агар-агар і де він застосовується

Інгредієнти для приготування ванільної панакоты – на 4 порції

  • Вершки жирністю 30%(можна брати і менш жирний варіант) – 300 мл
  • Молоко – 200 мл
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Ваніль – натуральна або ванілін за смаком
  • Агар-агар – 1,5 чайної ложки
  • Вода – 50 мл
  • Полуниця для соусу – 2 склянки
  • Форми для застигання панакоты

Як приготувати панакоту удома – покроковий рецепт з фото

  1. Залийте агар-агар холодною водою(50 мл) в склянці і дайте йому постояти 10 хвилин. Зверніть увагу, що за своїми желирующим властивостями агар-агар буває різним, тому вам може знадобитися більша або менша його кількість, що можна зрозуміти тільки експериментальним шляхом.
  2. Змішайте в одній каструлі відповідного розміру молоко, вершки, цукор, ваніль і заздалегідь розлучений агар-агар. Добре перемішайте.
  3. Каструлю поставте на вогонь. Доведіть суміш з вершків і молока до кипіння постійно помішуючи і відразу ж вимкнете конфорку. Важливо прогріти суміш, оскільки желирующие властивості агару “включаються” при температурі не менше 90 градусів. Суміш буде дуже рідка, але не переживайте, вона захолоне.
  4. Дайте панакоте трохи остигнути в каструлі. Застигати агар почне при 40 градусах, тобто 15-20 хвилин панакота в цілковитій безпеці може знаходиться в каструльці.
  5. Розлийте панакоту по формах для застигання. Формами для панакоты можуть бути як просто прозорі склянки, так і силіконові порційні форми для кексів. А якщо таких немає, то панакоту можна залити і у велику форму для кексу і потім її порізати при поданні, але це менш традиційний варіант подання панакоты. Найзручніше використати силіконові форми – тоді панакоту легше витягати.
  6. Дайте панакоте остигнути у формах до кімнатної температури. Вже при такій температурі вона захолоне. Потім її потрібно перенести в холодильник на 2-3 години. Традиційно панакота подається холодній.
  7. Для сервіровки і подання панакоты ми пропонуємо підготувати полуничний соус. Дя цього 2 склянки ягід очистити від плодоніжок і за допомогою блендера перетворити на однорідну масу. Якщо полуниця не досить солодка, додайте 1-2 столових ложок цукру або меду.
  8. Панакоту вынять з форм і сервірувати на тарілці полив при цьому навкруги полуничним соусом. З силіконових форм панакота витягається дуже просто. Для того, щоб витягнути панакоту із залізної/стекляной форми необхідно по периметру біля краю підрізувати її ножем а потім опустити форму буквально на декілька секунд в окріп. Потім перевернути форму на тарілку сервіровки і панакота без зусиль вийде, при цьому збережеться ідеальна форма.

Ваша панакота готова – ніжний італійський десерт! Це відмінне і легке літнє блюдо. А щоб зробити його менш калорійним, можна використати меншу пропорцію вершків, деяким подобається панакота і просто на домашньому незібраному молоці. Коли сезон полуниці закінчиться панакоту можна подавати з соусом з інших ягід – малиною або чорницею. Також дуже смачно панакоту подавати з домашньою шоколадною глазур’ю.

Про автора

admin

Залиши коментарій