Вегетаріанські страви

Рецепт: Листкове бездріжджове тісто без яєць, Вегетаріанські страви

Листкове бездріжджове тісто без яєць

Цей рецепт листкового бездріжджового тіста без яєць вийде з першого разу – перевіряли на власному досвіді! Він дуже простий і припускає всього три розкочування, що не так вже і багато в порівнянні з іншими аналогами. А якість тесту виходить відмінною, з великою кількістю шарів. Адже саме це відрізняє листкове тісто від інших. Звичайно, приготування листкового тіста трохи времяемкий процес, але не трудомісткий. Просто потрібно щоб тісто відпочивало в холодильнику, а в цей час можна приготувати, наприклад, начинку для пиріжків, або заварний крем для торта. Тому цей час не пропаде даремно. Итак, ви вже здогадалися, що ми детально і з фото опишемо нижче, як зробити листкове тісто.

Інгредієнти для листкового бездріжджового тіста

Заміс перший

  • Вершкове масло – 150 г
  • Борошно – 1 склянка

Заміс другий

  • Сметана – 2 ст. ложки
  • Вода – 1 склянка без 2-х ст. ложок
  • Оцет – 1/2 ч. ложки
  • Сіль – 1/2 ч. ложки
  • Борошно – 2 склянки

Як приготувати шароване тісто без яєць в домашніх умовах – покрокова інструкція з фото

Готуємо перший заміс

  1. Зробити перший заміс з олії і борошна. Для цього олію порубати ножем в широкій мисці(чи на підносі). Олія має бути тільки з холодильника.
  2. Засипати рубану олію борошном і продовжувати рубати борошно з олією.
  3. Повинні вийти однорідні дрібні крихти. Цей процес займе за часом близько 10 хвилин.
  4. Дрібні крихти(вони легко формуються і не липнуть до рук), що вийшли, потрібно зібрати в одну кулю. Але не вимішуйте тісто, просто зберіть в кулю і дайте йому відпочити, поки буде готується другий заміс.

Готуємо другий заміс

  1. Для того, щоб зробити тісто з другого замісу, треба в склянку 250 мл додати 2 ст. ложки сметани і долити в нього води до повної склянки. Добре перемішати.
  2. Вилити рідину в миску, де замішуватиметься листкове тісто. Додати оцет, сіль і 1 склянку борошна.
  3. Дуже добре вимісити тісто ложкою. Воно доки буде рідким. Заважати біля 5ти хвилин. Це важливо, оскільки чим довше місимо, тим більше у тесту з’являється еластичності, завдяки виділенню клейковини.
  4. Всипати ще половину склянки борошна і продовжувати вимішувати. Спочатку ложкою, а потім руками.
  5. На стіл висипати ті, що залишилися половину склянки борошна. Відскребти туди тісто з миски, де воно вимішувалося. І вимісити руками тісто, поки воно не убере в себе усе борошно.
  6. В результаті, для другого замісу повинно вийде досить м’яке і еластичне тісто, яке легко розкочується і не липне до рук. Якщо ваше тісто трохи липне до рук, додайте ще зовсім трохи муки. Але не переборщите, інакше тісто вийде щільним, і тоді листкове тісто не буде таким ніжним і повітряним.

Готуємо листкове тісто

  1. Розкотіть тісто з другого замісу в невеликий чотирикутник. Сильно не розкочуйте, краще нехай тісто буде максимально товстим, щоб воно не прорвалося при подальшому розкочуванні.
  2. Покладіть на тісто 2-го замісу кулю(увесь) з тесту 1-го замісу, трохи змістивши його від центру. На фото нижче показано як.
  3. Потім наше завдання загорнути тісто 1 в конверт з тесту 2. Для цього спочатку оберніть кулю тесту 1 торцем тесту 2.
  4. Потім оберніть на кулю одну і другий боки.
  5. Заверніть на кулю хвіст-торець, що залишився.
  6. Трохи приплюсніть конверт, що вийшов. Покладіть його на тарілку, присипану борошном, заворотами вниз, а гладкою стороною вгору(як на фото).
  7. Відправте тісто на відпочинок в холодильник на 30-40 хвилин. Це було перше розкочування тесту, залишилося всього дві.
  8. Через 30-40 хвилин дістаньте тісто з холодильника. Покладіть його на присипану борошном поверхню так само, як воно лежало на тарілці. Розкотіть з тесту невеликий прямокутник, щоб можна було згорнути аналогічний конверт.
  9. Загорніть конверт. Спочатку один з торців.
  10. Потім загорніть бічні сторони.
  11. Накрийте конверт хвостом, що залишився.
  12. Знову поверніть тісто на тарілку з борошном, поклавши його загинами вниз. Відправте до холодильника на 20 хвилин. Це було друге розкочування. Залишилася всього одна.
  13. Через 20 хвилин повторите розкочування тесту в прямокутник і загини в конверт. Відправте тісто ще на 15 хвилин в холодильник.
  14. Ваше домашнє листкове тісто без яєць і дріжджів готове! Ви тільки подивитеся на розріз – вийшли відмінні шари!

Таке тісто можна зберігати в холодильнику в харчовій плівці. Или розкотити тісто, загорнути рулетом разом з плівкою і відправити до морозилки.

Що можна приготувати з листкового тіста

З листкового тіста можна приготувати дуже багато що: це і пиріжки, і піроги, і круассаны, і шарування, і навіть торти.

  • Піроги з листкового тіста . Розкотіть листкове тісто в пласт завтовшки в 3-4 мм в два рази ширше чим деко. Покладіть тісто на змащене деко, розмістіть згори будь-яку начинку: гашену капусту, солодкий сир і так далі. Закрийте тестом, що згори залишився. Випікайте до рум’яної кірочки. Спробуйте наш рецепт листкового пирога з кабачками.
  • Пиріжки . Розкотіть тісто в пласт завтовшки 3 мм Виріжте квадрати або кружечки, наповніть будь-якою начинкою і добре заліпіть краї. Такі пиріжки можна як смажити на сковороді, так і випікати в духовці.
  • Шарування з сиром . Розкотіть тісто завтовшки 5 мм Виріжте квадрати. У центр квадрата покладете жменю тертого несычужного твердого сиру. З’єднайте протилежні кути квадрата так, щоб вийшов трикутник, трохи закріпите тісто. Випікайте до рум’яного стану.
  • Торти . Можуть бути всілякі, але, напевно, найпопулярніший торт з листкового тіста – це Наполеон.

Про автора

admin

Залиши коментарій