Вегетаріанські страви

Рецепт: Класичний рататуй з баклажанами, Вегетаріанські страви

Класичний рататуй з баклажанами

Рецепт класичного рататуя з баклажанами, кабачками і томатами дуже універсальне блюдо. Він може бути дуже святковим, якщо його приготувати в духовці або мультиварінні. А можна зробити ледачий варіант рататуя на каждуй день – тоді можна використати для приготування рататуя сковороду або каструлю. Безумовно зі святковим варіантом складніше, тому нижче ми пропонуємо покроковий рецепт з фото цього блюда. Овочевий рататуй родом з Франції, і, напевно, по-справжньому він прославився завдяки однойменному мультфільму. Це блюдо в класичному варіанті готується з чотирьох основних овочів – баклажанів, кабачків(цукіні), помідорів і перцю. Усі інші варіанти, як рататуй з картоплею, або з м’ясом – це вже не класика. Рекомендуємо спочатку спробувати приготувати це блюдо по оригінальному рецепту, а потім – эксперементируйте! Але ми упевнені, що аромат що томляться у власному соку овочів з прянностями і травами не залишить байдужим нікого!

Інгредієнти для приготування рататуя

  • Кабачок/цукіні – 2 шт.
  • Баклажан – 2 шт.
  • Помідори – 10 шт.
  • Зелень петрушки/кинза – 1 пучок

Для соусу до рататую додатково знадобиться

  • Помідори – 8 шт.
  • Перець солодкий салатний(краще червоний) – 2 шт.
  • Базилік – пучок
  • Чебрець – декілька гілочок(чи сухі в пакетику)
  • Чорний перець мелений – щіпка, асафетида – за бажанням
  • Маслинова олія – 3 їдалень ложки
  • Цукор – 2 ст. ложки
  • Сіль за смаком

Як приготувати рататуй в духовці – покрокова інструкція з фото

  1. Перед початком підготовки до приготування рататуя важливо звернути увагу, на самі овочі, які ви вибиратимете для цього блюда. Краще брати овочі невеликого діаметру, адже ми нарізуватимемо їх на кружечки. Також важливо щоб усі овочі – помідори, баклажани, кабачки – були приблизно одного діаметру, тоді буде і красиво, і можна буде легко сформувати рататуй. Звичайно краще брати свіжі, не перезрілі овочі, інакше насіння може завадити відмінному результату.
  2. Після того, як овочі вибрані коштує декілька слів сказати про принцип приготування рататуя в духовці. Для приготування рататуя спочатку окремо готується соус. Потім овочі укладаються певним чином у вигляді равлика в заздалегідь приготованому соусі і тушатся в духовці до готовності досить тривалий час. Покроково процес приготування рататуя виглядає таким чином.
  3. Помити і порізати базилік. Дрібні листочки чебрецю відокремити від стеблинки і відправити прянности терпить на сковороду з розігрітою маслиновою олією.
  4. Перець очистити від плодоніжки і насіння і порізати на шматочки. Краще використати червоний колір перцю, тоді у соусу буде красивий яскравий червоний колір.
  5. Перець додати до прянощів на сковороду і смажити його на вогні трохи менше за середній.
  6. У помідор вирізувати місце з’єднання з плодоніжкою, порубати на шматочки і додати до перцю в сковороду.
  7. У деяких рецептах пропонують спочатку помідори обшпарити окропом і зняти з них шкірку. Це, звичайно, можна зробити за бажанням, але цей процес досить трудомісткий, при цьому кінцевий результат не постраждає, якщо цю маніпуляцію з помідорами пропустити.
  8. Тушкувати овочі для соусу в сковороді під закритою кришкою до повної готовності – вони повинні стати дуже м’якими. Додати спеції.
  9. Після того, як помідори і перець будуть готові додати до соусу цукор – він зніме зайву кислоту помідор. Також посолите за смаком. За допомогою блендера необхідно пюрировать соус довівши його до однорідної консистенції. Соус для рататуя готовий.
  10. Поки овочі для соусу тушатся можна зайнятися підготовкою основних овочів для приготування блюда. Природно, овочі спершу добре вимити.
  11. Потім баклажан, кабачок і помідор необхідно нарізувати кільцями досить тонко – шириною не більше двох міліметрів. Тонка нарізка овочів дозволить їм швидше приготується, а також сприятиме кращому змішенню усіх смаків у блюді. А ще це просто красиво. На фото нижче видно, як необхідно порізати овочі.
  12. Кільця баклажана необхідно змішати з сіллю і відкинути на друшляк, щоб з нього пішла гіркота. Якщо солі багато, то баклажан перед приготуванням баклажан трохи обмити в проточній холодній воді.
  13. У ємність, в якій рататуй запікатиметься налити трохи готового соусу(половину від приготованого використовуємо для запікання – а половину для подання). Краще вибирати скляний вогнетривкий посуд для запікання в духовці – це дозволить красиво подати блюдо на стіл не перекладаючи його додатково і не руйнуючи овочевого “равлика”.
  14. Невеликими стовпчиками в руках складете по черзі баклажан, кабачек і помідор. Укладіть стопку з овочів в посуд для випікання.
  15. Потім складіть ще одну стопку і продовжуйте укладати овочі у формі равлика доки залишається місце. Між іншим, форма равлика застосовна якщо ви використовуєте круглий посуд для випікання. Якщо ж ваш посуд квадратний, то укладайте овочі рівними рядами впритул один одному(на фото нижче також це видно).
  16. Після того, як овочі укладені можна долити трохи соусу і посипати їх дрібно нарізаною петрушкою або кинзой. Рататуй готовий для запікання в духовці(варіант укладання овочів в квадратній формі на фото).
  17. Розігрійте духовку до 190 градусів. Відправте рататуй запікатися на 2 години. За цей час овочі приготуються, стануть м’якими, а усі аромати змішаються, щоб вийшло дуже смачне овочеве блюдо.

Рататуй можна приготувати і в мультиварінні.

Викладіть овочі в каструльці мультиварінню також як описано вище і поставте на режим випічки на 1,5 години.

Подавайте рататуй поливаючи соусом, що залишився.

Як приготувати ледачий рататуй і рататуй для консервації на зиму

Рататуй – прекрасне смачне і корисне овочеве блюдо, коли б не одно але. Готувати в доховке рататуй вимагає дуже багато часу. І не так сам процес запікання його в духовці – 2 години він просто коштує і гаситься, а ти займаєшся своїми справами. Як процес підготовки – тоненько нарізувати овочі, потім їх викласти і укласти. Але для звичайних буднів можна приготувати ледачий рататуй. Смаком класичному рататую він не поступиться, а ось за часом займе значно менше. Такой рататуй можна приготувати в сковороді, каструлі або мультиварінні. Для того, щоб приготувати ледачий рататуй знадобляться усі ті ж продукти, вказані вище, окрім 10 помідорів. У цьому варіанті буде досить томатного соусу.

  1. Щоб приготувати ледачий рататуй приготуйте соус як вже описано вище.
  2. Кабачок(цукіні) і баклажан поріжте великими кубиками завтовшки орієнтовно 1 см
  3. Баклажани також треба пересипати сіллю і дати їм трохи постояти, щоб пішла гіркота. Потім обмити водою, щоб прибрати зайву сіль.
  4. Коли соус готовий і пюрирован додайте прямо в кастрюлю/сковороду/мультиварку нарізані кабачки і баклажани. Перемішайте.
  5. Тушкуйте овочі на повільному вогні при закритій кришці впродовж 1,5 годин – пробуйте на смак готовність овочів. Такой тривалий процес готування пов’язаний у тому числі і з тим, що в томатному соусі овочі тушатся достатньо довго – кислота томату не дає їм стати м’якими швидко. Якщо використовуєте мультиваріння або толстодонную кастрюлю/сотейник/сковороду овочі заважати в процесі гасіння немає необхідності – вони не пригорять.
  6. Процес приготування ледачого рататуя скорочується значно. А ще такий рататуй можна загорнути як консервацію на зиму. Для цього простерилизуйте банки і кришки. Готовий рататуй не вимикаючи вогонь розлийте по банках і закрутіть зручним способом(за допомогою закочувальної машинки мул кришок, що самозакручивающихся).
  7. Банки після закручування поставте на кришки до охолодження. Тепер похмурими зимовими днями можна буде себе побалувати ароматним овочевим блюдом!

Про автора

admin

Залиши коментарій