Вегетаріанські страви

Рецепт: хумус – пісний паштет з нуту, Перший Вегатарианский

Хумус – пісний паштет з горошку нут

Рецепт хумуса – відмінна закуска, багата білком і мікроелементами, а ще і не занадто калорійна, тому це обов’язкове блюдо в зимову пору, коли не така велика різноманітність овочів і фруктів. Хумус – це східне блюдо у вигляді паштету, яке готується з турецького горошку, або як його ще називають – нуту, з додаванням кунжуту. Це блюдо абсолютно пісне(веганське). Взагалі нут, це унікальне зернобобове, дуже корисне і низькокалорійне. Існує навіть нутовая дієта. З нуту можна приготувати багато що, борошно турецького горошку можна використати у випічці, щоб зробити її кориснішою, можна приготувати хрусткий нут замість попкорна, або приготувати ось такий смачний і корисний паштет – хумус.

У хумуса чотири основні інгредієнти – це сам нут, маслинова олія, лимонний сік і тахіна(кунжутна паста). Звичайно, щоб смак був насиченим, Вам також знадобляться спеції. А готувати його дуже просто, але знадобитися блендер, і чим потужніше він буде – тим краще і швидше буде результат.

Інгредієнти для 0,5 л хумуса

  • 1 склянка сирого сушеного горошку нут
  • 1-2 ст. ложки маслинової олії(можна виключити, якщо готуєте з домашньої тахіни)
  • сік половини великого лимона
  • сіль за смаком
  • 4-5 столових ложок тахіни(рецепт домашньої тахіни тут)
  • спеції: кумин, коріандр, паприка, зира, чили перець і так далі(у оригіналі також кладуть часник – але ми замінюємо асафетидою)

Як приготувати хумус в домашніх умовах – покрокова інструкція з фото

Важливо правильно зварити нут, щоб не виникало метеоризму

  1. Нут замочити на 12 годин(чи на ніч) в двох літрах чистої води з додаванням 1 чайної ложки соди. Сода потрібна, щоб прибрати той самий метеоризм, але якщо Ваш кишечник до бобових не чутливий, то соду можна і не класти. Горошинка нуту повинна збільшиться в розмірі практично в два рази(дивіться порівняння на фото).
  2. Розмочений нут добре промити. Важливо змити усю воду, в якій він замочувався, щоб потім після вживання блюда не виникало метеоризму. Для цього краще використати друшляк.
  3. Нут поставити варитися в двох літрах води на середній вогонь, до закипання – стежите за нутом.
  4. Тим часом окремо підготувати 2 літри окропу, оскільки першу воду, в якій нут закипить необхідно буде злити.
  5. Як тільки нут закипить – відвар злити і залити його чистим окропом. Ця нехитра процедура також допоможе позбавиться від пінки, яка виділяється в щедрій кількості при варінні нуту(як на фото).
  6. Варити нут до готовності впродовж 30-90 хвилин, поки деякі горошинки не почнуть облазити від оболонки(можна їх пробувати на смак). Точний час готування у Вашому випадку залежатиме від сорту горошку, який Вам попався, а також від того, на скільки добре він був розмочений.
  7. Коли нут зварився злити рідину в якому він варився в окремий посуд, вона нам згодиться для приготування самого паштета-хумус. А на залишках можна зварити ситний супчик. Орієнтовно з 1-ої склянки сушеного нуту вийде дві склянки вареного нуту.
  8. Нуту дати трохи остигнути перш ніж переходити до наступного етапу. 10 хвилин буде досить.

Процес приготування хумус-паштета

  1. Кладемо у блендер усі інгредієнти для хумуса: зварений нут, тахинну, маслинова олія, лимонний сік, сіль(за смаком), спеції(за смаком), а також додаємо пів-склянки рідини, в якій вариался нут.
  2. Усі інгредієнти перемішуємо за допомогою блендера до стану однорідної маси – консистенцією як густа сметана.
  3. Якщо маса занадто густа або Ваш блендер не справляється – додати ще трохи рідини, в якій варився нут і знову спробувати її перетворити на однорідний паштет за допомогою блендера.
  4. Поставити кремоподібну пасту, що вийшла, в холодильник на годину-два – щоб усі смаки змішалися.
  5. Хумус готовий – його можна подавати до столу і зберігати в холодильнику до 5ти днів.

Хумус прекрасний як самостійна закуска(на хліб, хлібці, брускетты, крекери або з просто так з овочами нарізаними соломкою), або як доповнення до легкого обіду у вигляді салату. А ще його можна їсти на сніданок, запиваючи чаєм )))

А найголовніше це так необхідний вегетаріанцям білок – в чистому легкозасвоюваному вигляді.

Про автора

admin

Залиши коментарій