Вегетаріанські страви

Рецепт: Хрусткі консервовані огірки на зиму, Вегетаріанські страви

Хрусткі консервовані огірки на зиму

Цей рецепт хрустких консервованих огірків на зиму узятий з кухарської книги моєї мами ще з глибоких радянських часів. Може бути це питання звички, але такі консервовані огірочки для мене найсмачніші – в них ідеальне співвідношення солоності і кислоти. І найголовніше, що вони відмінно хрускотять. Дуже смачно як в салати взимку, який же вінегрет без домашніх маринованих огірків, так і просто так, в прикуску. А ще і консервувати такі огірки досить просто.

Інгредієнти для приготування консервованих огірків(на 3л банку)

  • Огірки не перезріли – 2,5 кг
  • Сіль – 4,5 столової ложки
  • Цукор – 6 столових ложок
  • Оцет – 60 мл
  • Вода – близько 2 літрів
  • Зелень і спеції для консервації – дозрілий кріп(2 суцвіття), лист хріну(1 шт.), щириця(декілька листочків), лист вишні (декілька, лавровий лист, чорний перець горошком, коріандр горошком (за бажанням).

Як законсервувати хрусткі огірки в домашніх умовах

  1. Підготуйте 3-літровий бутель для консервації(можливо і не один) – помийте його. Також необхідно підготувати ситечко, яке закриє все шийці банки. Кришку для загортання, сам механізм для загортання. Дві каструлі – одну для води(2 літри, або необхідний об’єм залежно від кількості банок для консервації), а другу, невелику, для стерилізації кришки.
  2. Огірки добре помити і відрізувати плодоніжку і початок огірка, щоб після консервації огірок можна вийняти і відразу є. Цілий огірок або розрізаний в даному випадку не вплине на “хрустящесть” самого огірка.
  3. За хрускіт огірків відповідають лист хріну, щириця і лист вишні. Їх необхідно промити і укласти на дно банки. Також покладете туди лавровий лист. Інші спеції, сіль, цукор і оцет зручніше додавати у кінці процесу консервації.
  4. Потім необхідно щільно укласти огірки у банку – чим менше буде простір між ними, тим краще.
  5. Довести воду до кипіння в каструлі і залити нею огірки у банку так, щоб вода повністю заповнила банку і покрила усі огірки. Вам може знадобиться трохи менше води, все залежатиме від того, на скільки щільно вдалося укласти огірки. Воду, що залишилася, треба злити.
  6. Дайте огіркам постояти близько 3-5 хвилин, і злийте воду, якою заливали їх назад в каструльку і знову доведіть воду до кипіння. Огірки при заливці водою вбирають її, таким чином потрібна невелика кількість додаткового окропу. Для цього можна окремо його підготувати в чайнику.
  7. Після того, як вода в каструлі закипіла, залийте нею відразу ж огірки у банку. Налийте окріп з чайника так, щоб вийшла повна банка води, яка покрила б усі огірки. Дайте постояти огіркам 2-3 хвилини. Злийте воду назад в каструлю і поставте її закипати.
  8. У невеликій каструлі налийте воду в достатній кількості, щоб покрити кришку для загортання, дайте воді закипіти разом з кришкою. Перекладіть вогонь на мінімум, щоб кришка стерилізувалася і залишалася гарячіше.
  9. Огірки заливаються три рази. Це робиться для того, щоб їх добре простерилизовать і прогріти. При цьому необхідно обов’язково зберігати воду від огірків і заливати її повторно, адже вона стає усе більш ароматною.
  10. Залити огірки окропом утретє. З потреби долити окріп з чайника. Тепер необхідно додати спеції, що залишилися : сіль, цукор, оцет, перець горошком і коріандр(останній – за бажанням).
  11. Важливо дуже точно відміряти кількість солі, цукру і оцту – для цього краще використати мірну столову ложку. Міряти без гірки. Пам’ятайте, що столова ложка об’ємом 15 мл
  12. Тепер прийшов час закривати консервовані огірки кришкою. Для цього необхідно вийняти простерилізовану кришку для загортання з окропу(краще за допомогою пінцета), накрити нею банку з огірками і загорнути кришку за допомогою закочувальної машинки. Також можна огірки закривати і за допомогою кришок, що самозакручивающихся, – тоді просто закрутите щільно гарячу кришку на банку.
  13. Закриті банки з огірками необхідно поставити на заздалегідь підготовлену вовняну або пухову ковдру. Ставити банки догори дном, на кришки. Добре укутати огірочки – це важливо, щоб огірочки прогрілися. А на кришки банки ставляться для того, щоб в них не потрапило повітря – раптом якась баночка не дуже щільно закрилася. При охолодженні кришка звузиться, і доступ повітрю буде закрити.
  14. Після повного охолодження банок з консервованими огірками в ковдрі їх можна переміщати на зберігання у будь-яке зручне місце. Звичайно зберігати консервацію краще в темному і прохолодному місці. Ваші хрусткі консервовані огірки готові. Вони простоять усю зиму і не вибухнуть.

Огірочки по такому рецепту виходять дуже смачними і хрусткими. Для загортання не обов’язково використати 3л банки, можна використати будь-який об’єм, тоді просто перерахуйте пропорційно пропорції солі, цукру і оцту.

Про автора

admin

Залиши коментарій