Вегетаріанські страви

Рецепт: Фалафель – тефтелі з гороху нуту, Вегетаріанські страви

Фалафель – тефтелі з гороху нуту

Рецепт фалафеля з нуту – традиційне ізраїльське блюдо. На його батьківщині фалафельницы(невеликі кафе або навіть вози, де готують фалафель) зустрічаються на кожному кроці, адже фалафелем можна смачно і швидко перекусити. А ще нут дуже корисний і низько калорійний, містить усі необхідні амінокислоти для людини. Тому дуже рекомендуємо включити у своє меню якомога більше блюд з нуту.

Інгредієнти

  • Сирий горох нут – 2 склянки
  • Морква – 1 шт.
  • Зелень петрушки/кинзы – 2 пучки
  • Сіль – 1 столова ложка
  • Кумин(зира) – 1 чайна ложка
  • Коріандр – 1 чайна ложка
  • Чорний перець – 1 чайна ложка
  • Асафетида – за смаком(1/8 чайної ложки)

Як приготувати фалафель з нуту будинку – покроковий рецепт з фото

  1. Дві склянки гороху нут промити і замочити у великій кількості води на ніч. В результаті нут збільшиться майже в двоє.
  2. Нут відкинути на друшляк і дати стекти усій рідині. Дати трохи просохнути або осушити паперовим рушником. Зайва волога ні до чого при приготуванні фалафеля.
  3. За допомогою м’ясорубки, кухонного комбайна або блендера сирий розмочений нут необхідно перемолоти, щоб він перетворився на однорідну фарш-пасту. Чим менше фракції перемолки, тим краще.
  4. Морквину почистити і потерти як можна дрібніше. Краще додатково її подрібнити за допомогою блендера/комбайна.
  5. Зелень промити, висушити і порізати як можна дрібніше, або порубати на комбайні.
  6. Сіль і спеції перемолоти в кофемолці або в ступці. Или можна використати вже мелені спеції, але вони частенько менш ароматні.
  7. Змішати у великій мисці фарш з нуту, перемелену моркву, крейда нарубану зелень, сіль і спеції. Замісити однорідний фарш.
  8. Сформувати з фаршу, що вийшов, кульки розміром з волоський горіх. Їх можна робити різної форми: ідеально круглими або трохи сплюснутими, більше схожими на котлети.
  9. У оригіналі фалафель смажать у фритюрі в течії декілька хвилин. Для цього в сотейнику розігрійте 2 склянки рослинної олії і порційно кладіть в олію фалафель, обсмажуючи його. Потім фалафель треба дістати з олії і помістити на паперовий рушник, щоб він ввібрав залишки жиру.
  10. Проте є і здоровіший спосіб приготування. Фалафель можна запекти в духовці, що ми і пропонуємо зробити.
  11. І так. Щоб приготувати фалафель в духовці, необхідно духовку розігріти до 180 градусів. Деко змастити рослинною олією.
  12. Помістити на деко кульки фалафеля. Згори їх сбрызнуть невеликою кількістю олії.
  13. Відправити деко запікатися в духовку на 50 хвилин або до золотистого кольору.
  14. При запіканні в духовці фалафель трохи розтріскається, оскільки почне підсихати, але коли він буде готовий він прекрасно триматиме форму і розвалюватися не буде. Ваш фалафель готовий!

На батьківщині фалафель традиційно подають у булочці пите із зеленню, овочами, хуммусом і соусом з тахіни.

Проте нам більше подобається фалафель в томатному або вершковому соусі, як тефтелі. Тоді він виходить не таким сухим і його можна подавати до таких гарнірів як картопля, каша або навіть зробити італійську пасту з фалафелем. Для цього просто приготуйте свій улюблений соус і протушкуйте в нім готовий фалафель буквально декілька хвилин.

Великий плюс фалафеля в тому, що його можна приготувати про запас. Як це зробити? Після того, як сформуєте кульки з нуту, замість того, щоб їх запікати покладете їх морозилку. А коли буде необхідність не розморожуючи їх викладіть на деко і відправте запікатися в заздалегідь розігріту духовку. У морозилці фалафель може зберігається від 3-х до 6-ти місяців! Ідеально для працюючих мам!

Про автора

admin

Залиши коментарій