Вегетаріанські страви

Рецепт: Домашній плавлений сир з сиру, Вегетаріанські страви

Домашній плавлений сир з сиру

Плавлений сир – це дуже смачно і абсолютно некорисно, адже промисловий плавлений сир готується зовсім не з натуральних інгредієнтів. Але є прекрасна альтернатива, яку можна давати навіть дітям, – це якщо Ви приготуєте плавлений сир в домашніх умовах зі свіжих і натуральних продуктів. Повірте, смак навіть краще, ніж у промислових аналогів, а рецепт приготування цього вегетаріанського блюда дуже простий.

Зміст

Інгредієнти

  • Сир – 0,5 кг
  • Сода – 1 чайна ложка
  • Сіль, спеції, зелень – за смаком

Відео-рецепт приготування плавленого сиру

Покроковий процес приготування плавленого сиру з фото

  • Необхідно узяти дві каструлі різного діаметру, сир готуватиметься на водяній лазні. Для цього у велику каструлю наберіть воду і поставте її закипати
  • У другу каструльку, поменше, висипте сир і соду. Ми для приготування використовуємо домашній сир з ринку, заздалегідь його переморожуємо(щоб убити або ослабити усі можливі шкідливі мікроорганізми)
  • За допомогою вилки добре розімніть сир в каструльці, щоб не було грудочок і щоб він добре перемішався з содою
  • Кода вода у великій каструлі закипить, зменште вогонь і поставте на водяну лазню Вашу каструльку з сиром, перемішаним з содою
  • Буквально через хвилину сир в каструльці почне плавитися, ставати рідким і одноріднішим. Помішуйте його постійно, щоб не приставав до дна каструлі
  • У якийсь момент сир повністю стане рідким, але в нім як би ще залишаться зернятка. Необхідно продовжувати тримати його на водяній лазні до тих пір, поки сир не стане зовсім рідким і у нього не пройде характерний кислий сирний запах
  • Коли сир перетвориться на щільну рідину молочного кольору, Ваш сир практично готовий(всього знадобиться близько 10-15 хвилин)
  • Не знімаючи сир з водяної лазні, додайте до нього сіль, спеції і зелень за смаком
  • Перелийте сир у будь-яку форму, і він дуже швидко почне застигати

Залиште в прохолодному місці до остаточного застигання, потім помістіть в холодильник. Ваш плавлений сир готовий!

Зберігати такий сир можна, так само як і сир, близько 5 днів.

Декілька рецептів блюд з плавленим сиром

  • Плавлений сир можна використати в якості сніданку, або як закуску, якщо приготувати його із зеленню і намазувати на брускетту.
  • Можна приготувати зовсім низькокалорійний сир з сиру 0% жирності і намазувати його на хлібець(це для тих, хто стежить за фігурою).
  • На підставі такого сиру можна приготувати сирний крем-суп – просто смакота.
  • А найголовніше, з такого сиру можна приготувати відмінний і корисний десерт – шоколадну помадку .

Підпишіться на e – mail розсилку

Читайте також

Матеріали партнерів

Коментарі і відгуки(71)

А який смак у цього сиру? схожий на традиційний?

дуже схожий на традиційний. тільки я б сказала навіть смачніше. по консистенції він виходить не такий твердий – його можна намазувати на хліб, але в той же час він не растекается- тримає форму.

Ліса Аліса

Так, схожий!Сьогодні робила, вкуснятина, найголовніші дигустаторы це діти їм дуже сподобалося!

Вийшов.але з сильним запахом і смаком соди.

швидше за все проблема в тому, що сир, який використовувався для приготування був не кислим, – тому частина соди не прореагувала з кислотою і залишилася у своєму первинному виді – звідси смак і запах. таке могло статися якщо, наприклад, використовувався покупний сир(дуже часто молоко для отримання сиру на виробництві скисає не шляхом додавання кислоти, що і дає кислий смак сиру, а шляхом додавання ферментів – у тому числі сычужного, що прискорює процес виробництва сиру, і робить його не таким кислим). що можна порадити – так це спочатку покласти половину вказаної норми соди і спостерігати за реакцією плавленого сиру – якщо соди бракуватиме, реакція пройде не повністю, в масі залишатимуться грудочки. тоді можна додати ще трохи соди, і перевірити ще раз чи пройде до кінця реакція. Я таким чином експериментувала з домашнім сиром – щоб отримати пропорцію соди для нього, і в принципі не залежно від того, у кого купувався сир, смаку і запаху соди ніколи не було. спробуйте ще раз – цей сир виходить дуже смачним!

спасибі велике за таку детальну відповідь)

нема за що 🙂 сир вийшов?

Здрастуйте, у мене не вийшов сир, сир повністю не розчинився, маса, що залишилася, розтягувалася і застигала на ходу, дуже схоже було на розплавлений твердий сир. Втім, коли все остигнуло, то рідка частина згори покрилася тонкою плівкою, схожою на плавлений сир, а маса затверділа і була схожа вже на твердий сир, по консистенції і смаку. Робила все по рецепту, тільки розмішувала блендером все .. Не розумію, в чому помилка, що не так?

здрастуйте! якщо маса була занадто твердою – до можливо їй бракувало рідини – таке може статися якщо сир магазинний або домашній, але дуже-дуже сухий. у такому разі при попередньому змішуванні сиру з содою необхідно додати 2-5 ст. ложок води(залежно від сухості сиру). швидше за все сухість сиру перешкодила усій масі розчинитися і стати однорідною. але з водою потрібно бути обережною – чим більше води тим рідше на виході вийде плавлений сир. можна спробувати спочатку додати трохи води а потім в процесі готування, якщо маса не буде стає рідше і розплавлятися додати ще трохи окропу і добре розмішати, щоб з’єднати все в однорідну масу.

Треба брати жирний або нежирний сир?

Ірина, жирність сиру в цьому рецепті плавленого сиру не має значення – сир виходить як з жирного, так і зі знежиреного сиру(можна зробити сир навіть з сиру 0% жирності). Головне – ця якість сиру, щоб це був дійсно чистий молочний продукт без всяких домішок рослинних олій, крохмалів, емульгаторів і так далі

А чому сир не загусає?? Я брала домашній сир, середній вологості

Алла, можливо все-таки занадто вологий сир. У мене часто виходив плавлений сир з домашнього сиру досить рідким, це навіть не дивлячись на те, що я зовсім до нього недобавляла води. Для вірності краще домашній сир заздалегідь відважувати в марлі, щоб стекла зайва волога.

як визначити якість сиру? я купувала на ринку, уранці, вибирала за смаком. але він не розплавився, а згорнувся. тільки перевела купу продуктів. я засмучена.

Наташа, дуже шкода, що сир вас підвів. Якщо чесно я не знаю як на око смак визначити якість сиру. Я купую молочку для дитини, тому знайшла постійного “постачальника”, в якості якого упевнена. А ви сир блендером не пробували розбити після того, як він згорнувся? Складно дати раду, якби була хоч би фотографія, щоб зрозуміти що до чого і в чому може бути проблема.

Вийшло дуже смачно, я додала туди обсмажені гриби вийшло просто супер. Спасибі.

Наталія, спасибі за відгук. Дійсно, з грибами повинно бути ооочень смачно 🙂 шкода, що у нас зовсім маленьки дитина і йому грибів ніяк не можна, ось ми їх і не їмо.

Спасибі велике! Робила сир з 9% сиру Ласо(Ашан). Він сухуватий і зернистий. Готувала пюре з шампіньйонів на одну порцію. 100 гр сиру, чайна ложка води і 1/5 чайної ложки соди. Сир відразу почав плавитися, консистенція вийшла густа і ніякого смаку соди. Додала в сир смажені шампіньйони, солоні і перчені, і подрібнила блендером. Вийшло густе пюре, а якщо додати молока, буде суп пюре. Можна посипати зеленню. Ще раз спасибі Вам! Склад магазинних сирків вбиває.

Марія, спасибі велике, що ділитеся досвідом!

Навіть якщо “плавиться” не зовсім до рідкого стану, а як би “кашки”,після застигання виходить дуже смачний сир ). Можна зробити це цілеспрямовано, якщо додати трохи вершкового масла в суміш на самому початку . Особливо добре з рукколой і сливовидными томатами .

Марія Губарева

Спасибі за такий секрет зі свого сиру вийшло!смачно і натурально!на черзі адигейський і помадка

Марія, завжди будь ласка 🙂 дуже рада, що все вийшло 🙂 А помадка це взагалі пальчики оближеш, рекомендую відразу готувати більше 🙂

Марія Губарева

Ірина, виникло питання. учора повторила сир, а він практично відразу розплавився, але не до рідкого стану, у результаті уранці це був не плавлений сир, а твердий сир : -) чому так ? з содою переборщила?

Марія, швидше не сода, а вологість. Швидше за все в сирі було не досить вологості. Тому він погано розплавився а після застигання став дуже твердим. Для того, щоб вологості було досить необхідно додати трохи води. Головне не переборщити, щоб рідким не вийшов. Вологість – це самий такий складно контрольований момент при приготуванні плавленого сиру, оскільки в цьому рецепті ніяких інших загусників окрім натуральної властивості сиру застигати не використовуються.

Все відмінно виходить з сиру отриманого з натурального молока, що скисло . Головне нагрівати саме на водяній лазні .

Саша Галкін

Тільки що зробила, дуже все добре вийшло! зі знежиреного сиру магазинного, додала в нього 2 ст. ложки молока.

Олександр Минаков

Відмінний рецепт. Попадалися схожі, але з великими складнощами – часто сир поводився неадекватно, на сирок(Типу Viola) схоже не було. Розтопив сир, на фінальній стадії туди у блендері розмолов часничок, сіль+кріп.
Дуже смачно!)

Олександр, спасибі велике за відгук! Дуже рада що сподобалося. Із зеленню і спеціями такий сирок просто пальчики оближеш, тут з Вами згодна 🙂

Іра Горова

Тут можливі два основні моменти засідок : або з “сиру” на пальмовій олії(його навкруги значно більше продається, чим може здатися), другий варіант – сир, в який доданий крохмаль для дешивизны і густини відповідно. Думаю, з останнього виду “сиру” сир ще може вийде(крохмаль навряд чи завадить процесу плавлення), а ось “сир” на пальмовій олії – це вже біда. Міняйте марку сиру. – шукайте справжній сир. І сир вийде, і здоровіше будете, вживаючи справжній сир в їжу.

Робила з домашнього сиру, що вийшов з магазинного молока, що скисло. По ходу приготування додавала соди, починаючи з півчайної ложки, і коли вже дійшло до 5 ложок, зрозуміла, що сиру не буде. Вийшло сирне тісто. Нічого не плавилося, а розмазуючись по стінках посуду, пригорало. Викинула все. Жалко часу, сил, забрудненого посуду і продуктів.

Спасибі, за рецепт, дуже простий. У мене все вийшло, чекаю коли охолоне: -) 🙂

сир не розплавився намагалася і сподівалася хвилин 30.Може із за того,що магазинний?

Леля, швидше за все справа в не дуже якісному сирі з домішками, які не дають йому плавиться(пальмова олія, наприклад).

Робила з домашнього сиру – не плавиться абсолютно

На жаль сир не розплавився до рідкого стану, вже і води додала((( Сир узяла домашній, сама робила з домашнього молока, більше 30 хвилин стояв на водяній лазні, жалко.

Ксюша, дійсно жалко. Іноді так відбувається, не знаю чому. Сама вже цей сир готувала раз двадцять, і ніколи ніяких збоїв не було. Може соди мало?

У мене з домашнього теж не виходив з сиру будиночок в селі завжди виходить, правда кислуватий, видно сир сам кислить.

У мене сир не вийшов. У відео сказано, що сода треба 0,5ч. л. сода, а написано- 1 ч.л. соди на 0.5 кг сиру. Моя маса швидше згорнулася, чим розплавилася.

Відкинула його на марлю. Сироватка скла. А застиг -Стал гумовим.

Щас робила вже третій раз і знову ні чого не вийшло. Використала саморобний сир з сільського молока і купувала сільський сир все одно нічого не вийшло. Приблизно на другій хвилині нагрівання на водяній лазні сир не плавиться, а як би згортається утворюючи згусток, при цьому відділяється сироватка. Соду додавала.

Як думаєте в чому причина?

Ірина! добридень! спасибі Вам за чудові рецепти!
та ось тільки щось не виходить:
перший раз сир взагалі не плавився, а другий – дуже рідка маса з найдрібнішими зернятками. взагалі немає мови про плавлену консистенцію або як згущеного молока.
соду додавала, більш ніж, але нічого не помінялася. зняла з вогню, навіть не застиг.

Ольга, добридень! Дуже багато нарікань на “получаемость” плавленого сиру через якість і властивості самого сиру. Якщо сир домашній – те проблем практично не виникає(головне просто вгадати який сир вологий або сухий, і або його заздалегідь відважити в марлі, щоб зайва рідина скла, або додати трохи води). У другому випадку у вас сир вийшов, але сир виявився занадто вологим, і тому маса не застигла. Щоб позбавиться від ефекту дрібних зерняток я використовую блендер – маса стає прекрасної однорідної якості. З магазинним сиром все складніше – залежить від виробника, і з чого він насправді робиться. Додали крохмаль якщо, або інший елемент, який загущає, – сир плавиться не буде, і так далі. Т.е. потрібно эксперементировать. Але на домашньому сирі я робила плавлений сир численна кількість разів, і він завжди виходив, іноді, правда, бував жидковать(не хотілося морочитися з схилом), але усі завжди відмітали домашні за милу душу 🙂 Спробуйте ще раз і удачі Вам!

Велике спасибі, Ірина! пробуватимемо!
через невдачі дуже не засмучуюся, т.к цю масу пускала на сирне тісто :).

Робила удома сир з кефіру(у мультиварінні на 60 градусах парила, виходить м’який, але не вологий). З нього зробила Ваш сир, зрозуміла, що соду потрібно менше і, напевно, блендер в хід пускати, тому що місцями явно смакові содные згустки. Робила із зеленню, по стінках каструльки смакота сама розмазала, без содового прикусу. Так що перспектива коштує проб, вишукуватиму потрібне поєднання. Спасибі велике за рецепт =)

Дякую за рецепт! Вийшло, правда не ідеально і не з першого разу. Спробую ще один захід. Вперше був “винен” сир, тепер перетримала і він у мене зовсім затвердів. Потім додумалася подивитися не лише покрокові фото, але і відео і побачила свою огріху. Але радує, що взагалі вийшло. А то вже зневірилася. Додала петрушку і в’ялені помідорчики. Смачно! Домагатимуся ніжнішої консистенції. Всім успіхів! Рецепт дуже вдалий і корисний!

Манжурик, спасибі за відгук. Рада, що хоч не ідеально, але все таки сир вийшов 🙂
Хочу ще раз з усіма поділитися своїм черговим досвідом приготування плавленого сиру з сиру, тому як судячи з коментарів це самий спірний рецепт – у багатьох виходить, але у багатьох не виходить. Я давно такий сир не готувала, а тут залишився сир тижневий, вирішила його утилізувати у такий спосіб. Сир був домашнім і був досить сухим, його складно було перетерать навіть вилкою. Тому я відразу додала до нього трохи води, вмішала соду і поставила на водяну лазню. Сир начал плавиться, але по консистенції я зрозуміла, що в результаті він стане грудкою – це було видно, коли сир плавиться він повинен стає рідким(потім знову захолоне), але тут він плавився і грудкував. Тому я прямо на цьому етапі додала в нього окропу – ще близько 3-4 столових ложок. Добре розмішала. Сир почав плавитися краще, але остовался по колишньому густим. В принципі така густа консистенція могла б вийде, але я хотіла зробити сир-соус, тобто рідший варіант плавленого сиру, тому додала ще води(гарячіше, кип’яченою), поки не добилася потрібної мені консистенції. Далі помітила, що частини сиру в якій те момент почали погано розчинятися, не плавилися далі, тому додала ще соди на кінчику ножа. Процес пішов, сир запінився. Найдрібніші зернятка, які по колишньому залишалися в плавленому сирі я розбила за допомогою блендера, додала спецій, солі і зелені. І знову перемішала блендером. Сир вийшов як належить – дуже смачним, обнородным, і досить рідким як я і хотіла. Подавала я його до печеної картоплі з морквою – ну дуже смачно!

Шикарно, з першого разу і вийшло, ще лісових грибів туди додала, чоловік був в захваті, враховуючи що у мене взагалі ніколи нічого не виходить оскільки в рецептах, напевно ще з сиром повезло, лежав домашній заморожений, спасибі велике, тепер знатиму куди дівати сир який у мене ніхто не їсть окрім синочка але йому зовсім мало потрібно, він ще маленький.)))

Виталина, спасибі велике за відгук і дуже рада, що вийшло! Прямо почала засмучуватися, що так у багатьох не виходить 🙂

Здрастуй! Спасибі величезне за рецепт! ! Все супер, але у мене теж відчувається трохи гіркоти із за соду. А а цілому дуже добре! !)))

Ганна, рада що плавлений сир з сиру у Вас вийшов. Так, з содою в цьому рецепті потрібно бути акуратною – адже кількість соди безпосередньо залежить від кислоти сиру, яка кожного разу різна і немає середнього значення для того, щоб вийшов добрий результат. Я буквально учора плавила сир з сиру і соду додавала кілька разів в процесі готування, у результаті поклала її в два рази більше ніж по стандартному рецепту, але присмаку соди сир не придбав, навіть навпаки – залишився злегка кислуватим.

Спасибі за такий чудовий рецепт! Все прекрасно вийшло, робила з сільського сиру з грибами і спеціями. Тільки що зварила, тепер коштує остигає))) Трохи змінила рецептуру, сир заздалегідь на 10 мін засипала содою і варила в казані, без водяної лазні. Все зварилося хвилин за 7-10. І ще хазяйкам на замітку як перевірити плавитиметься сир або ні: треба узяти невелику кількість сиру і додати соди, якщо через деякий час сир став як би прозорим, означає реакція пішла і при варінні сир вийде! Всім вдалого сироваріння)))

Все вийшло з першого разу. Спасибі за відвертість

Про автора

admin

Залиши коментарій