Вегетаріанські страви

Рецепт: Азербайджанський шах-плов в лаваші, Вегетаріанські страви

Азербайджанський шах-плов з сухофруктами в лаваші

З цим дуже цікавим рецептом смачного і незвичайного плову я познайомилася в Азербайджані і прийшла від нього в захват. А приїхавши додому спробувала його повторити на своїй домашній кухні. Родзинка плову в тому, що він готується з сухофруктами, у тому числі і родзинками, але сам солоний – і природно в нім абсолютно немає м’яса! Плюс до всього він дуже святково подається – запеченим в листах лаваша як торт – не даремно це традиційне весільне блюдо на його батьківщині. І ось як його приготувати – покроковий рецепт з фото.

Інгредієнти

  • рис басмати – 0,5 кг
  • родзинки – 150 гр
  • курага – 150 гр
  • алича/дерен(чи інший сухофрукт з кислуватим смаком) – 150гр
  • волоський горіх – 250 гр.
  • морква – 3 середніх шт
  • вершкове масло – 1 пачка 200 гр
  • лаваш тонкий – 1-2 уп

Інструкція приготування

  • Секрет правильного азербайджанського плову в правильно звареному рисі. Для плову використовується саме басмати(чим довше зернятко – тим краще). Рис необхідно замочити на півгодини у великій кількості холодної води а потім його добре промити під проточною холодною водою – доки вода не стане прозорою. Після того, як рис промитий його необхідно залити в 3 рази великою кількістю окропу, посолити і варити близько 3-5 хвилин. Рис повинен звариться до стану альденте – щоб усередині рисинка була однорідного кольору, але на смак була ще сира. Рис з усією зайвою рідиною треба відкинути на сито/дрібний друшляк і облити його окропом і залишити в ситі стікати. Він готовий для подальшого приготування плову.
  • Сухофрукти помити, обсушити і нарізувати на невеликі шматочки(родзинки звичайно різати не потрібно). На сковороді розтопити третину пачки вершкового масла і почати пасерувати нарізані сухофрукти, через декілька хвилин додати до них 2 ст ложки цукру і трохи солі щоб вони трохи как-бы закарамелезировались(це станеться буквально через декілька хвилин після додавання цукру). Вимкнути сковороду.
  • Морквину нарізувати невеликими кубиками і пасерувати на рослинній олії практично до готовності. Посолити.
  • Волоський горіх поламати на шматочки і підсмажити трохи на сухій сковороді.
  • Лаваш розрізати на довгі смуги шириною близько 5-6 см вершкове масло, що Залишилося, розтопити. Тепер можна почати формувати сам плов.
  • У глибокій формі з широким діаметром(краще – толстодонном казані або сковороді) викладаємо смужки лаваша внахлест, змащуючи олією. Залишки довжини лаваша нехай залишаються звисати з боків – ми ними закриємо верх плову. Коли уся поверхня дна і боків буде покрита 2-мя шарами лаваша пора зупиниться і почати викладати інгредієнти усередину.
  • Перший шар – рис(завтовшки не більше за 1го см), на нього рівномірно розподілити сухофрукти. Трохи полити все топленою олією. Знову рис, на нього рівномірно розподілити морквину і волоський горіх. Трохи полити олією. І так далі доки не закінчаться інгредієнти або висота сковороди – закінчити рисом.
  • Рис згори накрити смужками лаваша, подвернув їх як би з іншого боку. Змастити згори лаваш залишками олії.
  • Поставити сковороду випікатися в заздалегідь розігріту духовку до 200 градусів – на 20-30 хвилин – до золотистої кірочки лаваша.

Після того, як наш вегетаріанський плов “пропікся” його потрібно перевернути із сковороди на святкове блюдо і подавати до столу. Різати його можна вже при гостях – виходить дуже ефектно!

Приготуйте, наприклад, паэлью з овочами – іспанське блюдо нагадує плов!

Про автора

admin

Залиши коментарій