Вегетаріанські страви

Рецепт: Апельсиновий кекс з сухофруктами, Вегетаріанські страви

Апельсиновий кекс з сухофруктами

Рецепт цього апельсинового кексу з сухофруктами ну просто шалено цікавий! Справжні різдвяні ласощі – море сухофруктів і мало тіста. Це просто диво. А апельсиновий сік, цедра і спеції нададуть теплу іскорку випічці і насичений пряний післясмак. Готувати такий кекс будемо на вершковому маслі і сметані. А ще потрібно заздалегідь приготувати сухофрукти. Тому підготуватися краще заздалегідь. Але цей неймовірно смачний кекс того коштує – квінтесенція смаків! Готувати будемо без яєць.

Інгредієнти для кексу

Суміш сухофруктів

  • Ізюм темний – 1,5 склянки
  • Ізюм світлий – 1,5 склянки
  • Курага – 250 г
  • Инжир/Чернослив/Финики(на вибір) – 250 г
  • Апельсини – 1,5 кг
  • Вершкове масло – 200 г
  • Цукор коричневий – 1 склянка
  • Сметана – 4 ст. ложки
  • Молоко – 2 ст. ложки
  • Мигдаль – 1 склянка
  • Борошно – 2 склянки
  • Ваніль – щіпка
  • Кориця – 1 ч. ложка
  • Мускатний горіх – 1 ч. ложка
  • Цедра одного апельсина

Як приготувати апельсиновий кекс з сухофруктами в домашніх умовах

Підготуємо сухофрукти

  1. Сухофрукти необхідно помити і обсушити серветкою.
  2. Скласти родзинки в глибоку каструльку/миску. За величиною таку, щоб помістилися усі сухофрукти і ми їх могли повністю залити рідиною.
  3. Курагу і фініки(інжир, чорнослив) порізати на шматочки і додати до родзинок.
  4. З півтора кілограм апельсин видавити сік і залити цим соком сухофрукти. Сік повинен покрити усі сухофрукти. Якщо не досить – те краще узяти більше апельсин.
  5. Відправити сухофрукти до холодильника відстоюватися мінімум на добу. Вони можуть простояти в холодильнику тиждень(чим довше – тим смачніше!), що дуже зручно. На одних вихідних підготували сухофрукти. А на наступних вже можна пекти кекс. На виході у вас повинно вийти близько півтора кілограм підготовлених сухофруктів.

Готуємо для кексу тісто на сметані

  1. Тісто для кексу дуже просте. Усі інгредієнти необхідно заздалегідь виставити з холодильника, щоб вони придбали кімнатну температуру.
  2. А доки можна мигдаль перетворити на борошно. Для цього третю частину склянки мигдаля пересипати в кофемолку.
  3. Додати 1 чайну ложку цукру до мигдаля і перемелювати до стану муки. Цукор потрібний для того, щоб мигдаль не почав виділяти олію і не взявся грудкою, тоді його не вийде перемолоти у борошно.
  4. Аналогічно перемолоти решту 2 частини мигдаля.
  5. Апельсинову цедру(одного апельсина) порізати на дрібні шматочки(можна і потерти, але насправді дуже смачно, коли в кексі попадаються шматочки цедри).
  6. Включити духовку на розігрівання до 150 градусів.
  7. 200 гр м’якої олії добре розтерти з однією склянкою коричневого цукру(без трьох чайних ложок, які пішли на перемолку мигдаля). Можна використати і звичайний білий цукор, але з коричневим виходить набагато смачніше.
  8. Додати до суміші 4 ст. ложки сметани без гірки і 2 ст. ложки молока і розмішати до однорідного стану.
  9. Ввести в суміш рідких інгредієнтів мигдалеве борошно, що вийшло, і добре перемішати.
  10. Додати до суміші 1 склянку борошна. Добре перемішати. По густині тісто на цьому етапі вийде майже як на оладки. Означає все йде за планом.
  11. Додати ще 1 склянку борошна, цедру, 1 ч. ложку кориці і мускатного горіха, ваніль і замісити тісто. Воно вийде густим, його складно заважатиме ложкою(див. фото). Важливо, щоб тісто було досить густим, адже замочені сухофрукти віддадуть йому вологу, і воно не буде сухим. Але з іншого боку, якщо замісити тісто занадто густим, буде складно в нього потім ввести сухофрукти.
  12. Ввести в тісто, що вийшло, заздалегідь підготовлені сухофрукти. Добре, але акуратно перемішати, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися в тісті.
  13. Силіконові(чи будь-які інші) форми наповнити тестом, добре його трамбуючи. Відправити форми випікатися в духовку, розігріту до 150 градусів. Залежно від розміру форм випічка зажадає від 2 до 4 годин. Краще розділити порцію на декілька форм, щоб випічка пройшла швидше.
  14. Увесь сенс в тому, щоб кекс довго випікався при не дуже високій температурі оскільки в тісті немає розпушувачів – тоді у нього буде особливий смак!
  15. Коли кекс випечеться необхідно його вийняти і дати йому повністю остигнути у формах.
  16. Потім кекс обернути в папір для випічки а згори харчовою плівкою. І відправити хоч би на добу в холодильник – щоб вистоявся і дозрів. Але краще кексу постояти в холодильнику подовше – тоді він стане ще смачніший(але, якщо чесно терпіння майже ніколи бракує його чекати). У холодильнику дозрівати кекс може до двох тижнів, що іноді буває дуже до речі!

Такий кекс – це не лише фантастична випічка, це прекрасний подарунок для друзів і колег. Просто красиво загорніть кекс в папір і перев’яжіть стрічечкою!

Про автора

admin

Залиши коментарій