Вегетаріанські страви

Прості і складні вуглеводи

Прості і складні вуглеводи і схуднення

Вуглевод – це з’єднання цукрів(цукру: фруктоза, декстроза, глюкоза, сахароза). Вуглевод – це основне живлення організму, це його енергія. Усі вуглеводи наш організм розщеплює до глюкози, а потім гормон інсулін доставляє цю глюкозу в клітини організму, тим самим живлячи їх. У збалансованому харчуванні людини вуглеводи складають 50-60% від загальної харчової цінності продуктів харчування(білки-жири-вуглеводи). Вуглеводи бувають різні по своєму хімічному складу – прості і складні, і дія їх на організм теж різне. Тому украй важливо розуміти які вуглеводи споживати і яким віддавати перевагу.

Прості вуглеводи

Прості вуглеводи – це продукти що містять в ланцюжку вуглеводу один або два цукри. До списку продуктів, що містять прості вуглеводи відносять :

  • цукор – усі види, включаючи очеретяний і неочищенны/нерафінований
  • шоколад – будь-хто, а також батончики і інші похідні
  • білий хліб, здобу, торти і так далі
  • дуже солодкі фрукти – ананас, виноград
  • мед
  • манка
  • макарони швидкого приготування
  • солодку газовану воду
  • алкоголь – міцний, солодкі вина, пиво

Прості вуглеводи наш організм розщеплює швидко, в силу того що ланцюжок цих цукрів короткий. Відповідно ці продукти здатні дуже швидко наситити, але вони призводять до сплеску рівня цукру в крові, який після їди починає також швидко знижуватися, – тому швидко з’являється відчуття голоду. З іншого боку потреба організму в енергії досить рівна, таким чином надлишки від сплеску цукру в крові після вживання простих вуглеводів вирушає на зберігання в жирові депо. Результат – Вам хочеться їсти, а в жирових тканинах вже відклалася нова партія жирів.

Складні вуглеводи(чи полісахариди)

Складні вуглеводи – це з’єднання трьох і більше цукрів. До списку продуктів із складними вуглеводами в складі відносять:

  • бобові(нут, маш, сочевицю, квасолю, сою)
  • зернові(крупи – гречка, перловка, овес, кукурудза)
  • несолодкі фрукти
  • овочі
  • макаронні вироби з твердих сортів пшениці.

Дія складних вуглеводів рівніша, організму потрібно більше часу на розщеплювання довгого ланцюжка цукру, тому живлення у вигляді глюкози до клітин поступає рівномірно, відчуття голоду довго не виникає, в жирові депо нічого не відкладається.

Які вуглеводи корисні для організму, як схуднути за допомогою вуглеводів

Звичайно, для здорового, збалансованого харчування необхідно скорочувати надходження простих вуглеводів і насичувати раціон продуктами із складними вуглеводами. Якщо Ви хочете схуднути, то в першу чергу необхідно повністю виключити(чи хоч би значно мінімізувати) продукти зі змістом простих вуглеводів. Адже прості вуглеводи насичують наш організм порожніми калоріями.

Також не варто перегинати палицю і зовсім відмовлятися від вуглеводів – це відгукнеться розладами здоров’я, в першу чергу це впливатиме на печінку і нирки. При збалансованому харчуванні не буде необхідності повністю відмовлятися від вуглеводів, а залишивши в живленні тільки складні вуглеводи можна дуже значно схуднути(за умови що загальна калорійність денного раціону буде в межах 1500-200 калорій – залежно від Вашого віку, метаболізму і рівня фізичної активності).

Якщо Вам цікава тематика низьковуглеводних дієт – дізнайтеся більше про дієту Дюкана в цій статті.

Про автора

admin

Залиши коментарій