Вегетаріанські страви

Омега- 3, Омега- 6 в продуктах і їх користь, Вегетаріанські страви

Омега- 3, Омега- 6 в продуктах і їх користь

Омега 3 ще відома як полиненасыщенная жирна кислота – одним з видів є альфа-линолиевая кислота. Чому Омега- 3 кислоти такі важливі для людського організму – та тому що Омега- 3 одна з небагатьох не може їм синтезуватися самостійно, тобто вона обов’язково повинна поступати з їжею. Норма її споживання – близько 1 грама в день.

На що ж впливає Омега 3?

Ця жирна кислота активізує клітини організму впроваджуючись в них при попаданні з їжею. Основний результат її впливу – нормалізація роботи серцево-судинної системи – зміцнення стінок судин, нормалізація тиску, зниження ризику інфаркту, ішемічної хвороби серця, хвороби Альцгеймера. Також Омега- 3 сприяє поліпшенню зору, функціонуванню ендокринної системи(щитовидка), нервової системи – як наслідок покращується робота мозку, полегшуються алергічні реакції, зміцнюються суглоби.

Недолік Омега- 3 особливо у дітей може викликати неправильний/уповільнений розвиток, по цьому дуже важливо забезпечити достатню кількість цього елементу для зростаючого організму. Важливість Омега- 3 в організмі жінки при вагітності зростає. Організм вагітних жінок споживає 2-2,5 разів більше Омега- 3, це жирна кислота потрібна для нормального розвитку і зростання дитини в утробі матері.

Де ж знайти цю полиненасыщенную жирну кислоту, в яких продуктах міститься Омега- 3?

Всім відоме джерело, звичайно, це жирна морська риба і риб’ячий жир. Проте для цього риба повинна була вирости в природних умовах, споживаючи глибоководні водорості і планктон, з якого її організм синтезує Омега- 3, – в наших широтах найчастіше риба вирощена штучно, по цьому і корисність її дуже спірна.

Але у будь-якому разі риба не підходить лакто-вегетаріанцям, що виключили зі свого раціону усі тваринні продукти, окрім молочних і меду. Хорошою альтернативою для вегетаріанця в отриманні норми омега- 3 являються рослинні олії. Проте з ними потрібно бути обережними – оскільки окрім омега- 3 вони так само містять омега- 6, надлишок останніх для організму не дуже корисний. А ось недолік омега- 6 трапляється украй рідко, оскільки його містять багато продуктів.

Омега- 6 конкурент Омега- 3]

Омега- 6 є конкурентом Омега- 3 по впливу на наші клітини і несе в собі протилежний ефект, коли знаходиться з лишком в організмі. Таким чином дуже важливий правильний баланс між Омега- 3 і Омега- 6(учені говорять про те що це 4 до 1).

Про автора

admin

Залиши коментарій