Вегетаріанські страви

Італійська паста: макарони, вермішель, спагетти – шкода або користь?

Про пасту: макарони, вермішель, спагетти – шкода або користь?

Дуже часто ми в країнах СНД називаємо макаронні вироби макаронами, вермішеллю або спагетти. хоча насправді вони такими і не являються зовсім. Усе це назви різних сортів італійської пасти. Саме паста і є те слово, яке об’єднує усі “макаронні” вироби. А сортів пасти існує множина – відрізняються вони своєю формою, іноді складом продуктів для її приготування, але готуються усі незмінно з твердих сортів пшениці(на відміну від багатьох вітчизняних аналогів) – це просто перевірити, адже варяться такі макарони достатньо довго, іноді до 20 хвилин, і їх дуже складно розварити, та і смак у них набагато приємніший(я ось з дитинства не любила усі ці макарони, поки не випробувала справжньої італійської пасти з усіма цими всілякими підливками і соусами).

Саме паста твердих сортів пшениці навіть корисна для здоров’я – це адже складні вуглеводи які потрібні для повноцінного харчування нашого організму, і які навряд чи осядуть у боках і стегнах(звичайно, якщо не зловживати). В принципі, з нежирною підливкою/соусом це може бути навіть дієтичним блюдом.

Трохи про сорти і їх назви :

  1. Довга паста – до них відносяться звичайно ж спагетти, але не лише вони. Так само до довгої пасти відноситься відома вермішель – вона тонше чим спагетти в діаметрі, але така ж довга. Є ще фетуччини – довгі і плоскі “черв’ячки”, є довгі фуззили – спіральки дуже довгі і ще маса інших сортів
  2. Коротка паста, порожниста усередині, – пенне(по моєму їх називали “ріжками”) – просто кругла вермішель порожниста усередині з косими зрізами, рігатоні – те ж саме, тільки зовнішня поверхня рельєфна. Фузили – це плоскі скручені спіральки, а спиралини – це трубочка скручена в спіральку
  3. Паста декоративної форми – найчастіше нам зустрічаються бантики, які називаються фарфалле
  4. Паста з наповнювачами – найвідоміші, мабуть, равиолли, але також є тортелинни, тортелонни, канелонни і інші

Це далеко не усе види і сорти пасти – їх незлічена множина, але скажімо так – це основні. Окремо звичайно варто згадати лазінню – довгі і широкі, але тонкі пласти пасти яка використовується в однойменному блюді-запіканці.

Що ж до того, як цю пасту готувати – в принципі є певні традиції з якою пастою який соус готувати, проте за великим рахунком як мені здається паста вона і є паста і як по мені до будь-якої з них можна приготувати просто Ваш улюблений соус, а пасту теж вибрати на ваш смак – хочеться понакручивать великі спагетины на вилку – будь ласка, або може бути хочеться чого те “зручніше”. А рецепти цієї самої пасти шукайте у нас на сайті – в інгредієнтах є спеціальна рубрика.

Про автора

admin

Залиши коментарій