Вегетаріанські страви

Глютен, клейковина і непереносимість, Вегетаріанські страви

Глютен, клейковина і непереносимість

Все частіше в магазинах можна зустріти продукти з написом “не містить глютен”. А багато, углядівши у складі продукту глютен починають лякатися і уникати таких продуктів, особливо якщо це стосується дитячого харчування. Що ж це, глютен, і чим він може бути шкідливий для людського організму?

Що таке глютен

Насправді глютен, або як ще його називають, клейковина – це рослинний білок, який міститься в злакових, частенько його зміст доходить до 20%. Хочеться окремо відмітити, що це абсолютно натуральний продукт. Його отримують просто шляхом вимивання крохмальних речовин з борошна зернових. Саме глютен забезпечує тісту з борошна еластичність. Також клейковина позитивно впливає на якість хлібобулочних і макаронних виробів – робить їх пишнішими і смачнішими, дозволяє довше не черствішати і не псуватися.

У яких продуктах міститься глютен

Глютен міститься в наступних злакових продуктах:

  • пшениця;
  • жито;
  • овес;
  • ячмінь.

Відповідно, глютен міститься в усіх похідних з цих продуктів:

  • борошну пшеничному, житньому, вівсяному;
  • випічці з борошна переліченої вище у вигляді хліба, булочок, пирогів, тортів, кексів і так далі;
  • кашах таких як вівсянка, перловка, ячна, пшенична.

Але це не увесь список продуктів, в яких міститься глютен. Клейковину дуже часто і всюди використовують в промисловості при виробництві дуже багатьох продуктів харчування – адже це недорогий і натуральний загусник з відмінними якостями. Відповідно глютен можуть містять також:

  • сири;
  • кисломолочні продукти як йогурти і сирні десерти;
  • кетчупи, майонези, гірчиці;
  • ковбасні вироби(особливо – вегетаріанська ковбаса);
  • паштети, у тому числі овочеві;
  • цукерки;
  • морозиво.

Окремо варто згадати про такий продукт як сейтан, або вегетаріанське пшеничне м’ясо. Сейтан складається тільки з глютену, спецій і води. Його можна приготувати вдома з пшеничного борошна, але в Азії, Європі і США його можна зустріти в супермаркеті в якості готового до вживання продукту.

Непереносимість і шкода глютену

Зараз дуже багато хто спекулює поняттям шкідливості глютену для організму людини. Пов’язано це швидше за все з тим, що визначені бізнес інтереси у промисловості безглютеновых продуктів харчування. Мода на безглютеновые дієти прийшла із США. Там в 2005 році кількість споживаних безглютеновых продуктів була 2%, а в 2010 році вже 10%. Результат в наявності.

Насправді глютен шкідливий тільки тим людям, у кого природжена хвороба непереносимості глютену, звана целіакія. Непереносимість найчастіше проявляється в дуже ранньому віці – до року. Лікування цієї хвороби – безглютеновая дієта. Ніяких інших ліків не існує. Рівень такої природженої захворюваності складає усього 0,3-1%, тобто 3-10 чоловік з тисячі.

Для усіх інших людей, хто не має непереносимості до глютену клейковина нешкідлива, не викликає ніяких побічних дій і не шкодить організму. Швидше навпаки – глютен прекрасне джерело білку, а відповідно – незамінних амінокислот для організму. А продукти на основі глютену, наприклад як сейтан, який складається з глютену, відноситься до продуктів здорового харчування.

Також, такий продукт як глютен може відмінно підійти тим, хто намагається дотримуватися низьковуглеводної і високобілкової дієти. Адже в 100 г сухого порошку пшеничного глютену міститься 70-75 гр білків. Вміст жирів дуже низький – всього 2 гр. Зміст вуглеводів також незначний – 13-18 гр на 100 гр клейковини. Калорійність сухого порошку глютену не дуже велика – 370 кКал за 100 гр.

Безглютенові продукти

Якщо все-ж за станом здоров’я вам необхідно дотримуватися безглютеновой дієти, із злакових можна вживати наступні продукти, які не містять глютену:

  • Кукурудза
  • Гречка
  • Рис
  • Пшоно
  • Кіноа

Також глютен не міститься в інших не зернових продуктах як:

  • Бобові(нут, маш, соя, квасоля, горох)
  • Свіжі овочі і фрукти, включаючи картоплю
  • Рослинні олії
  • Натуральні свіжі молочні продукти
  • Горіхи

Будьте здоровими і харчуйтеся збалансовано!

Про автора

admin

Залиши коментарій