Вегетаріанські страви

Гімалайська рожева сіль і чорна індійська сіль, Вегетаріанські страви

Рожева гімалайська сіль і індійська чорна сіль

Для тих, хто хоче живитися здоровіше, але не готовий відмовитися від солі, є дві прекрасні альтернативи – гімалайська рожева сіль і чорна індійська сіль(калу намак). Не дивлячись на те, що це дві абсолютно різні солі, їх часто плутають. Тому детальніше про них нижче.

Гімалайська сіль, чорна сіль і інші альтернативи кухарської солі

Існує і безліч інших альтернатив кухарської солі. Найпопулярніша – це морська сіль, яка містить багато мікроелементів окрім натрію хлору. Але в силу забруднення довкілля і морів у тому числі, ця сіль в собі містить і шкідливі елементи. Ще один прекрасний варіант понизити вживання солі – це використати в якості солі перемелену морську водорость-ламінарію. Перемелену ламінарію можна купити в аптеці і солити нею готові блюда або салати. Окрім солоного смаку вона також надає блюду пікантність завдяки своєму морському походженню. Також варто згадати і про те, що використовуючи спеції можна знижувати кількість солі у блюді без втрати в смаку. Адже дійсно, коли в приготуванні використовується яскравий букет спецій, необхідність сильно солити блюда для смакових відчуттів відпадає. Зверніться за натхненням, наприклад, до індійської кухні, яка багата використанням спецій.

Що таке гімалайська рожева сіль

Гімалайська рожева сіль

Свою назву Гімалайська сіль придбала через те, що її дійсно добувають в Гімалаях. Цій солі дуже багато мільйонів років, і сформувалися ці соляні поклади ще до того як Індія стала частиною континенту Євразії, тоді на місці Гімалаїв був всесвітній океан. Саме тому Гімалайська сіль вважається чистою, оскільки у момент формування цих покладів планета ще не була забруднена. Розовой гімалайську сіль називають саме завдяки своєму кольору. На відміну від звичайної кухарської гімалайська сіль(якщо вона справжня) містить від 80 до 90 мікроелементів, а ось зміст безпосередньо хлориду натрію менший. Тому гімалайська сіль вважається кориснішою(чи менш шкідливою), ніж звичайна біла. Вона може стати знахідкою для тих, хто страждає набряклістю внаслідок затримки рідини в організмі – вона не призводить до такого явища(природно, при вживанні в нормальних, а не надмірних кількостях). Смак гімалайської солі практично такий же, як і у звичайної кухарської. Єдине, вона трохи менше солона, але солоність її настільки містка, що здається ніби вона захоплює більше смакових рецепторів. Тому немає необхідності нею солити більше. Гімалайською сіллю можна повністю замінити використання звичайної кухарської солі. Також гімалайську сіль можна успішно використати для очищення організму, приймаючи розчин з неї натщесерце щодня. І не даремно з неї роблять соляні лампи, які очищають кімнату, – адже вона дійсно корисна.

Що таке індійська чорна сіль або Калу Намак

Чорна індійська сіль

Чорна індійська сіль дістала свою назву в перекладі з індійського, де її в простолюдді так і називають “калу намак”. На вигляд ця сіль зовсім не чорна – а блідо рожева, саме такою вона стає при питльовому мливі. А ось в шматку ця сіль має дійсно чорний колір, звідси і назва. Також при попаданні в їжу і насиченні вологою ця сіль темніє. Калу намак складається з хлориду натрію з домішками сульфіду заліза, магнію і сірководня. Річ у тому, що зрушення тектонічних плит призводили до вулканічних активностям і соляні поклади у тому числі змішувалися з магмою, насичуючись ще і сірководнем. Саме сірководень робить цей вигляд солі дуже особливим із-за свого характерного запаху, яким ця сіль багата. Так, у індійської чорної солі специфічний запах вареного жовтка, але цього не варто боятися. Навпаки ця властивість може з успіхом використовуватися в кулінарії в якості родзинки блюда, або при заміні тих же яєць в класичних рецептах. Калу намак, як і гімалайська, у відмінності від кухарської, не підвищує змісту натрію в організмі, тому також може підійти сердечно хворим і тим, хто страждає набряклістю. А аюрведа(древня індійська медицина) стверджує, що ця сіль здатна вилікувати метеоризм і печію, і все завдяки високому вмісту заліза.

Де чорна індійська сіль буде доречною

  • для приготування справжнього домашнього вегетаріанського майонезу без яєць або сыроедного майонезу з насіння
  • для того, щоб надати салатам пікантність, незвичайний овочевий салат в конвертиках
  • щоб замінити яйця в деяких рецептах, детальніше читайте тут
  • щоб солити будь-які інші блюда просто для різноманітності, спробуйте!

Чи шкідлива кухарська сіль

Учені досі сперечаються про шкоду або користь кухарської солі для людського організму. Існує думка, що кухарська сіль особливо шкідлива людям з порушеннями роботи серцево-судинної системи, оскільки надлишок натрію в організмі сприяє підвищенню тиску. Також говорять про те, що надлишок кухарської солі може збільшити ризик захворювання катарактою в силу все тій же здатності натрію підвищувати тиск. Але без солі блюда перестають бути такими смачними. Тому ми пропонуємо використати здоровіші альтернативи – гімалайську сіль і чорну сіль.
Готуйте із задоволенням і будьте здорові!

Про автора

admin

Залиши коментарій