Вегетаріанські страви

Чим замінити молоко і де узяти кальцій, Вегетаріанські страви

Чим замінити молоко і де узяти кальцій?

Дилема ця давно обговорюється(як в іншому і як жити без м’яса між вегетаріанцями і невегетарианцами). Несторонники стверджують, що жити без молочного не можна, оскільки тільки там міститися мікроелементи і поживні властивості так необхідні нашому організму. Цікаво, що ж це. Итак, чим багате молоко і сир, і яку користь воно може дати людині:

  • Кальцій
  • Фосфор
  • Білок(у формі казеїну, альбуміну, глобуліну)
  • Вітаміни групи В

В той же час вегани наполягають на тому, що молочні продукти не властиві для людського організму(вони призначені для маленьких новонароджених телят) і тому вони швидше шкодять нам викликаючи гнильні процеси в організмі і навантажуючи його токсинами.

Основні корисні мікроелементи молока – це все-таки кальцій і білок. Зараз про кальцій.

Де ж узяти сироїдові або веганові кальцій?

Ще не так давно усі вважали, що самим кращим постачальником кальцію в людський організм є такі продукти харчування як молоко і сир. Проте вже зараз деякі учені і дослідження говорять про те, що молоко містить такий кальцій, який людським організмом засвоюється украй погано, оскільки він для нього несвойственен. Мало того, що для його засвоєння організму необхідно зробити великі енерговитрати, так ще і вимагається витрачати власний вже накопичений запас кальцію.

А промислові сири взагалі навряд чи можна назвати корисним продуктом – адже вони дуже довго піддаються термічним обробкам(що вбиває велику частину можливо і корисних елементів), їх жирність зашкалює – 40-50% і вище, часто вони пересолені і природно нікуди не подітися від штучних барвників і консервантів для того, щоб продовжити таким продуктам життя. Відповідно і безперечно набагато кориснішим для здоров’я є отримання кальцію з натуральніших і природніших продуктів як мак, кунжут, різні горіхи і насіння. Велика кількість кальцію міститься, здавалося б, в овочах, фруктах і ягодах : капусті, селері, винограді, абрикосах, смородині, а також в такій зелені як петрушка.

Але припустимо, що навіть якщо в молоці міститься “нормальний” кальцій, як його рівень співвідноситься з іншими продуктами?

Вміст кальцію в продуктах(мг на 100 гр)

  • Молоко коров’яче – 120
  • Сир – 95
  • Мак 1667
  • Кунжут 1474
  • Висівки пшеничні 950
  • Соняшник, сім’я 367
  • Мигдаль 273
  • Петрушка 245
  • Інжир сушений 144
  • Капуста городня 135
  • Ізюм(киш-миш) 80
  • Фініки 65
  • Селера(корінь) 63
  • Апельсини 40

Правильне засвоєння кальцію

Для багатьох мікроелементів і вітамінів характерна можливість повноцінного засвоєння організмом тільки у присутності інших мікроелементів/вітамінів. Кальцій не є виключенням, отже, щоб кальцій засвоювався в організм одночасно повинні також поступати такі мікроелементи: калій(у два рази більше кальцію); фосфор(у 1,5 разу більше), магній. Вітаміни для засвоєння кальцію потрібні наступні: A, D, E, C, вітаміни групи В (), жирні амінокислоти. Природно просто так людині збалансувати дуже складно, але природа потурбувалася про нас і створила необхідний баланс який міститься саме в живих рослинних продуктах.

Итак, як видно зі списку, молочні продукти для отримання кальцію абсолютно не панацея. Можна і капусту погризти. Але звичайно на сніданок це не дуже-то і надихає. Тому можна приготувати веганско-сыроедческую альтернативу – горіхове молочко або кунжутно-макове молочко.

Про автора

admin

Залиши коментарій