Дизайн кухні

Витяг для кухні: як вибрати, з відведенням або без відведення, реальні фото

За авторством admin

Як правильно вибрати витяг для кухні(реальні фото)

Витяг відповідають за чистоту повітря не лише в кухні, але і в усій квартирі. Перед вибором цього кухонного елементу варто розібратися з деякими нюансами, що ми і зробимо в цій статті.

Чи можна прожити без витягу

При плануванні кухні і оформленні її дизайну, частенько намагаються обійтися без установки витягу. Але ті хто не став її встановлювати рано чи пізно(швидше рано) розуміють свою помилку оскільки витяг не просто очищає повітря під час приготування їжі – її робота позитивним чином позначається на здоров’ї домочадців.

Адже під час роботи витяг очищає кімнату від продуктів згорання газу, а також охолоджує повітря кухні, до того ж вона значно зменшує вологість, що запобігає розмноженню шкідливих бактерій.

Додайте сюди те, що за наявності витягу знижується вірогідність осідання жиру на кухонному гарнітурі, що додасть йому довговічності і зменшить об’єм роботи по очищенню.

Звичайно, теоретично можна і без неї, але давайте розберемося з процесом повітрообміну на кухні. Повітря зазвичай потрапляє в квартиру через двері і вікна, при цьому дим з парою утворюються усередині неї.

Для того, щоб з’явилася можливість провітрити приміщення слід тримати відкритими і вікна і двері, що сприяє протягу. Якщо робити це влітку або пізньою весною, то жодних проблем, але як бути з провітрюванням взимку.

А якщо врахувати, що витяг може запобігти небезпеці у разі витоку газу, то його установка просто потрібна. До того ж нинішні витяги мають різноманітний дизайн, що дозволяє використати її не лише як очисник повітря, але і як елемент декору.

Принципи дії

За принципом роботи витягу діляться всього на два види. Перші очищають повітря шляхом його витягу, якщо конкретніше, то вони витягають пару і дим і позбавляються від неї шляхом викиду через вентиляційний отвір.

Другий вид проводить фільтрацію витягнутого повітря, повертаючи очищений назад на кухню.

Фільтри є присутніми в обох видах витягів, тільки в першій стоїть фільтр, який очищає повітря тільки від жиру, другий же вид оснащений двома фільтрами: жировим і вугільним, який збирає практично усі шкідливі речовини.

Витяги оснащені двома фільтрами мають перемикач з витяжного режиму на того, що фільтрує, якщо ж у витягу відсутній вугільний фільтр, тобто можливість придбати його окремо – монтаж другого фільтру не складе труднощів.

Розрізнити фільтри досить легко – жировою має сірий колір, а вугільний чорний, що пояснюється змістом в нім активованого вугілля.

Також випускаються фільтри виконуючі обидві функції, їх називають комбінованими.

Основною гідністю фільтру з м’якого матеріалу буде те. Що його легко можна підігнати під будь-який витяг, просто обрізавши зайві частини.

Бувають також “жорсткі” фільтри: у вигляді металевої рами у разі жирового фільтру і пластикового каркаса для вугільного. Жорсткий вугільний фільтр зазвичай має круглу або прямокутну форму і має вкладиш з м’якого матеріалу з порами, що містить активоване вугілля.

Такий фільтр може прослужити тільки певний час, його не можна мити і після деякого часу його варто замінити. Жорсткий фільтр для всмоктування жиру робиться з алюмінієвого дроту, що робить його досить довговічним.

Види дизайну витягів

Раніше одні з мінусів витягу називався її зовнішній вигляд, все-таки сховати такий агрегат, якщо він не вбудований досить важко, проте зараз, з появою різних конструкцій, є можливість для використання витягу як декоративного елементу.

При виборі стилю кухні з установкою вентиляційного короба, вимагається брати в розрахунок розмір кімнати і тип кухонного гарнітура. Раніше витягу вигідно виглядали тільки в стилях хай-тек або лофт, зараз же знайдеться витяг, що підходить навіть під химерний стиль прованс.

За типом конструкцій витягу діляться на наступні види:

Підвісні або класичні витяги найбільш доступні за ціною і займають трохи місця. Для їх установки не вимагається звільняти місце від витягу і до стелі оскільки її можна чіпляти під невеликою навісною шафою.

Вони краще всього підходять для фільтрації повітря, що робить їх незамінними в тих кухнях, де неможливо встановити повітропровід. Такі витяги найчастіше встановлюють в маленьких по площі кухнях.

Купольні витяги є найбільш потужними, тому вони ідеально підходять для кухонь де доводиться часто готувати. У них найчастіше поєднуються багато функцій і встановлюється сенсорне управління, блоки, що поглинають шум, і галоген для підсвічування.

Можуть бути оснащені таймером автовиключення і режимом всмоктування повітря в певному периметрі. Купольні витяги мають величезний вибір дизайну, що дозволить підібрати її для будь-якого виду інтер’єру.

Вбудовувані телескопічні витяги потужніші за класичні, але мають меншу потужність, ніж купольні. Головним плюсом такого виду витягу буде можливість вбудувати в шафу над плитою, що дозволяє встановлювати її без загрози зіпсувати будь-який стиль кухні.

Із-за можливості висунення панелі, вони підвищують площу всмоктування повітря. Звичайно, такі витяги коштуватимуть дорожче за підвісних, але випереджають їх в продуктивності і підійдуть до будь-якого гарнітура.

Острівні типи витягів найрідше зустрічаються в наших кухнях, оскільки монтуються посередині кімнати, що вимагає великої площі і розташування там же плити.

Вони відрізняються такою ж потужністю, як і купольні, але в їх установці можуть виникнути складнощі із-за незручного розташування повітропроводу.

Який витяг підійде для вашої кухні

Вибираючи витяг для кухні, важливо оцінити її технічні характеристики. Тут треба враховувати потужність повітря, що проходить через витяг в течії години роботи.

Якщо у вас маленька кухня, на якій ви не так часто готуєте, то цілком підійде витяг з потужністю 150-300 м3 в годину. Якщо ж в сім’ї 3-4 людини, то варто придивитися до потужнішого витягу з показниками від 400 до 500 м3 в годину.

Також варто враховувати кратність повітрообміну, що означає співвідношення об’єму кухні з очищеним повітрям в течії години. Нормой буде, якщо повітря в течії години оновитися від 6 до 12 разів.

Приміром, маючи кухню об’ємом 25 кубометрів(площа 10 квадратів і висота 2,5 метри), ви зможете 6 разів оновити повітря за допомогою витягу потужністю 150 м3 в годину.

Тепер слід розібратися з розміром витягу і необхідній відстані від кухонної плити. Оптимальним розміром витягу буде ідентичний розміру плитки, це означає, що розміру витягу 50 на 60 см буде мало, оскільки ширина варильної поверхні в середньому складає 60-90 сантиметрів.

Тому, не дивлячись на тягу повітря і розмір повітропроводу, таким маленьким витягом ви навряд чи доб’єтеся бажаного ефекту. Якщо ж ви хочете максимально очистити повітря, то при ширині плити в 90 сантиметрів, ширина витягу повинна складати не менше 120 см

Що стосується висоти установки, та відстань від витягу до варильної поверхні не має бути менше 65 см, що допоможе уникнути перегрівання техніки і виникнення вогненебезпечної ситуації.

Правильний догляд – запорука довговічності

Відхід за витягом ділиться на прибирання зовнішньої її частини, а також заміну і очищення фільтрів, які поглинають шкідливі речовини.

Корпус витягу чиститься за допомогою звичайної губки із застосуванням чистячого засобу, також підійдуть спеціальні серветки для кухні.

Після миття вимагається досуха витерти корпус, щоб не залишалося слідів від води. Якщо витяг має скляні елементи, то їх легко витерти за допомогою віконних засобів. Якщо ж це витяг в класичному стилі із застосуванням дерев’яних частин, то іноді вимагається обробляти їх складами з воском, щоб надати дереву свіжості.

Жирові фільтри піддають очищенню, в середньому, раз в 3-4 місяці. Деякі витяги оснащені спеціальним датчиком, що оцінює міру засмічення фільтру.

Кращим варіантом для очищення металевого фільтру для жиру буде приміщення його в посудомийну машину, якщо ж її немає, то краще замочити фільтр в миючому засобі, а потім очистити за допомогою спеціальної кухонної щітки.

Як було сказано вище, вугільні фільтри не підлягають очищенню, їх можна тільки замінити. Проте можна продовжити його придатність – для цього необхідно, після закінчення роботи на кухні, залишати витяг включеним на 10 хвилин, що дасть можливість висохнути волозі на активованому вугіллі, встановленому у фільтрі. Це запобіжить злежуванню вугілля.

В середньому вугільний фільтр міняють раз в 4-6 місяців залежно від інтенсивності використання витягу.

Регулярно доглядаючи за кухонним витягом, ви не лише поліпшите її продуктивність, але і продовжите термін її служби, що важливо у світлі дорожнечі хорошого витягу.

Наслідуйте усі критерії вибору витягу і ви назавжди забудете про неприємний запах на кухні і жирному нальоті на меблях і стінах.

Про автора

admin

Залиши коментарій