Дизайн кухні

Пробкова підлога на кухні: плюси і мінуси, відгуки, скільки коштує і де купити, нюанси вибору

За авторством admin

Пробкова підлога на кухні: чи можна використати, види пробки, відхід

Пробка – це спеціальним чином оброблена кора пробкового дерева. Матеріал має пористу структуру і ціле рядом переваг, але незаслужено обділений популярністю в якості кухонного покриття.

Правильно вибрана пробкова підлога не поступається ламінату і лінолеуму, а своєчасний відхід продовжить термін його служби на багато років.

Переваги і недоліки

До переваг можна віднести:

  • Довговічність. Виробники пропонують гарантію на десять і більше років щоденної експлуатації.
  • Хімічна інертність. Пробка стійка до дії побутової хімії.
  • Теплоізоляція. Матеріал не підтримує процес горіння і миттєво приймає температуру тіла.
  • М’якість. Пробкова підлога приємна для ходьби босоніж, не ковзає, знімає навантаження з хребта.
  • Екологічність і натуральність. Не притягує пил, підходить для астматиків і алергіків.
  • Стійкість до деформації і різних шкідників.
  • Простота відходу. Пол легко миється і обслуговується.

Недоліки пробкової підлоги :

  • Трудомісткість укладання : будь-яка помилка в процесі здатна поставити хрест на герметичності підлоги, що викличе розбіжність його швів.
  • Перед початком робіт необхідно додатково витратитися на підготовку і вирівнювання підлоги.
  • Пробка коштує дорого і її легко пошкодити в процесі експлуатації: предмет, що випадково впав, не завдасть шкоди, але різко пересунуті меблі, кігті тварини або дитячі ігри здатні залишити на підлозі помітний слід.

Чи можна використати пробкову підлогу на кухні?

Експлуатаційні характеристики пробкової підлоги дозволяють використання матеріалу в приміщеннях з підвищеною вологістю, на пробці ніяк не відбитися попадання побутової хімії, вона не боїться жиру. Відповідь однозначна так, пробкову підлогу можна використати на кухні.

Структура пробкової підлоги вигідно відрізняється від кахлю, який такий популярний на кухні. Крихкий посуд, що випадково впав, залишиться неушкодженим після приземлення на пробку, а її пружинячі властивості благотворно позначаться на опорно-руховій системі хазяїв.

Спочатку одним з недоліків пробкової підлоги була відсутність варіантів забарвлення. Але на сьогодні його верхній шар може бути оформлений по-різному, що дозволяє використати його в різних дизайнерських рішеннях кухні.

Варіанти забарвлення пробкової підлоги

Види пробки

Пробка має переважно натуральне походження. Кору пробкового дерева обробляють і пресують у блоки з додаванням синтетичних матеріалів, створюючи декілька шарів покриття.

Пробкова плита може складатися з крихти, бути листом з цілісної кори або бути комбінацією з агломерату і шпони. Залежно від особливостей монтажу і структури пробкової підлоги розрізняють два його основних виду.

Клейова підлога

Відрізняється невеликою товщиною – від 3 мм і трудомістким укладанням. Плитка є композицією з основи з пресованих часток і верхнього декоративного шару. Фіксується за допомогою спеціального клею, а поверх клейової пробки наноситися лак, що забезпечує його герметичність.

Плаваюча або замкова підлога

Є менш відповідним для кухні. Його укладання значно простіше завдяки замкам між плитами, але це і є слабким місцем підлоги.

Він успішно переживе невеликий об’єм пролитої рідини, якщо її вчасно витерти, але тривала дія вологи або побутовий потоп можуть занапастити плаваючу підлогу назавжди: він розбухне, втратить свої властивості і зовнішній вигляд.

Нюанси вибору

Насамперед слід визначитися з видом пробкової підлоги. Наступним кроком стане вибір країни-виробника. На ринку представлені, в основному, португальська і китайська пробка.

Перша щільніша, завдяки більшому змісту суберина, що має особливе значення для плаваючої підлоги: дешевий варіант незабаром почне скрипіти і обзаведеться щілинами.

Для клейового виду щільність самої плити не так важлива, тому прийнятно буде і китайське виробництво, головне – якість клею і лаку.

Рада! Вибираючи кухонну плаваючу підлогу, необхідно потурбуватися про вологостійке покриття замку між плитками.

Якщо вікна кухні виходять на південну сторону, то віддати свою перевагу варто тонованому покриттю. Інакше пробка може трохи посвітлішати під впливом ультрафіолетових променів.

Скільки коштує і де купити

Вартість пробкової підлоги сильно варіюється залежно від виду і виробника. Плитки плаваючої підлоги обійдуться трохи дорожче за клейовий, але за рахунок необхідності купівлі додаткових матеріалів і складності укладання останнього, перший погляд оманливий.

Придбати пробкову підлогу можна у будь-якому будівельному або спеціалізованому магазині. На ринку представлений широкий асортимент, серед якого найбільш популярні плитки від виробників Wicanders, Corksribas, Baumtex, Ibercork та ін.

Укладання пробкової підлоги на кухню

Умовою довговічної кухонної підлоги стане ряд підготовчих робіт по вирівнюванню основи. До цього етапу необхідно віднестися відповідально: щонайменша нерівність може поставити під загрозу усю подальшу роботу.

Пробкову підлогу починають укладати з кута кухні: у такому разі на видному місці будуть тільки цілісні плитки, а обрізки розташовують уздовж стін. В основному, підбір по малюнку не потрібний, але існують рідкісні плити з фотомалюнком, розміщення якого має значення.

Рада! Попередня розмітка значно полегшить процес укладання.

Для монтажу клейової пробки на спеціальний клей вразбежку укладають плитки, намагаючись залишати більше 30 см між стиками сусідніх рядів. Після повного висихання клею, підлогу покривають лаком, згідно інструкції.

Монтаж клейової пробки(відео)

Укладання замкової підлоги значно простіше. На заздалегідь вирівняну підлогу стелять вологовідштовхуючу плівку, а згори на неї підкладку. Кожну плитку по черзі вставляють в замок попередньою, поступово заповнюючи усе приміщення. Біля стін необхідно залишати проміжок не менше 1,5 см, щоб підлога могла “плавати”.

Укладання плаваючої або замкової підлоги з пробки(відео)

Як продовжити життя пробкової підлоги?

Пробкова підлога не занадто примхлива у відході, але, як і будь-який матеріал, має власні хитрощі експлуатації, які дозволять прослужити йому не один десяток років.

1. Мінімум раз в рік-два рекомендується наносити на пробку спеціальний засіб по відходу. Воно не лише оновить його зовнішній вигляд, але і створить додатковий захисний шар від пилу і бруду.

2. Побутові плями, що важко виводяться, видаляють шляхом акуратного шліфування поверхні підлоги шкіркою або використовують спеціально призначені чистячі склади.

3. Невеликі ушкодження покриття легко приховати за допомогою лаку або воску.

4. Не можна застосовувати для очищення пробкової підлоги занадто “агресивні” пристосування: ніж, металеві жорсткі мочалки і тому подібне

5. Щоб зберегти колір покриття, уникайте тривалої дії прямих сонячних променів, якщо пробка не покрита спеціальним захистом.

Відгуки реальних власників

Власники пробкових підлог на кухні не бувають до них байдужими: форуми наповнені бурхливими обговореннями, спорами прихильників і супротивників цього покриття. Винуватцем розчарування в пробці зазвичай є не сам матеріал, а неякісне його укладання, помилка у виборі плит або порушення правил експлуатації самими власниками.

Особливо хороші відгуки звучать від сімей з дітьми, де, завдяки пробці, малюки не отримують травм при падінні і не мерзнуть в ноги, бігаючи босоніж. Екологічність матеріалу перешкоджають виникненню алергії і нападів астми.

Судячи з відгуків, пробкова пола встигла пережити у своїх домах багато випробувань: на них упускають предмети, їх пилососять, миють, затоплюють. Особливо цікаві хазяї навіть ставлять невеликі експерименти, опускаючи обрізки, що залишилися від ремонту, у воду. Подібні випробування пробкові плити з успіхом проходять.

Про автора

admin

Залиши коментарій